You are here:

Knjižara Karver

MITOLOGIKE

Jedan od najvećih pjesnika engleskog jezika Vilijam Batler Jejts (1865-1939) bio je uključen u mnoge političke i duhovne tendencije svog vremena. Bio je pjesnik i dramski pisac, najznačajnija ličnost irskog nacionalnog preporoda, jedan od osnivača i upravnik narodnog pozorišta, učestvovao u javnom političkom životu i bio senator od 1922. do 1928.godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1923. godine. Njegova interesovanja za irsku mitologiju, folklor, keltski misticizam i Blejkovu proročku poeziju, odvešće ga u dublje proučavanje natprirodnog i okultnog.

Najbolja Jejtsova mitološka fantastika, zbirka pripovjedaka kojom se uvrstio i u redove najvećih britanskih prozaista XX vijeka, iako već slavan kao pjesnik. Svojim vizionarskim uzletima je stvorio sintezu vizionarske književnosti ranijih vijekova i svog doba, koje je izgubilo vjeru u sebe i prirodu, i time mu vratio osjećajnost za mitološka bića i svijetove van vremena i prostora. Pred vama je Jejts, opčarani pripovjedač, istovremeno sa Jejtsom, mističnim vidovnjakom. “Rosa alchemica“ i „Per amica silentia lunae“ govore o njegovim ličnim ezoteričnim iskustvima, dok su „Keltski sumrak“, „Ruža tajovita“ i „Priče o Hanrahanu Riđokosom“ pripovjesti o nadnaravnom iznikle iz irske folklorne tradicije.

Esotheria, Beograd, 2008

285 str, meki povez

ISBN  86-7348-034-5

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory