podgorica hotelturisticka agencija budvarent a car podgoricapodgorica restoranismjestaj ulcinj
You are here:

Knjižara Karver

Program 22. 2. Danilo Kiš

U subotu, 21. Februara u 19:00h u knjižari Karver, u saradnji sa Ministarstnom kulture Crne Gore i Sekretarijatom za kulturu Glavnog Grada, knjižara Karver, u povodu 80 godina od rođenja Danila Kiša organizuje program 22.2.Danilo Kiš. U programu učestvuju književnici Božo Koprivica, Dragana Kršenković Brković, Vladimir Vojinović, reditelj Andro Martinović i glumica Varja Đukić

DaniloKIS

O Kišu, Božo Koprivica:

Jedan pisac jugoslovenski (последњи југословенски писац) u drugoj polovini dvadesetog vijeka svojim književnim djelom i svojim poetičkim dejstvom (prevodi, eseji, razgovori) pokazao je Evropi da se i na Balkanu (била једном једна земља...) pisala, da je nastajala, da se piše književnost koja doseže najveće domete u evropskoj literaturi.

Danilo Kiš. On je to učinio sa (književnim) dostojanstvom. Gospodstveno. Viteški.

Kiš je govorio da on dolazi iz sredine, iz jezika, iz tradicije trojice pisaca, jugoslovenskih pisaca, čijim bi se djelom podičila svaka od velikih evropskih književnosti: Crnjanski, Andrić, Krleža. Pa još iz tradicije, iz blaga (od zlata jabuka) narodne poezije, Vuka i Njegoša, Laze Kostića i Ujevića, Kamova i Disa, Marinkovića i Desnice, S. Novaka i Zupana, Ivana V., Lalića i Hristića, Bulatovića, Pekića, Kovača...

Prevodi Kišovih djela sedamdesetih, osamdesetih počeli su da osvajaju svijet.

Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina dvadesetog stoljeća - Hitlerove i Staljinove logore.

I, gotovo, niko kao Kiš nije uspio da dva tragična iskustva prevede u čistu poeziju: „Sve Kišove knjige protkane su ovom ogromnom istorijskom dramom. Svejedno, mnogi drugi pisci ostavili su dragocjena svjedočanstva.

Ali, Kiš je bio jedini koji je umio da pretvori ovu dramu u veliku poeziju. Opsjednut politikom, nije nikad žrtvovao opštim mjestima politike jednu rečenicu svojih romana. Pred univerzumom politike, Danilo je tvrdoglavao, silovito ostajao pjesnik.“

Tako o Kišu piše Milan Kundera. A Josif Brodski to ovako definiše: Dok sam čitao Grobnicu za Borisa Davidoviča osjećao sam da čitam nešto što mi je neophodno, nešto što sam ja propustio da napišem, na što sam mogao bolje da trošim svoj život nego što jesam.  Narativna nit je za pjesnika uvijek manje značajna, a kod Kiša se za nju pobrine istorija ili biografija njegovih likova. Njegovi romani i priče su biografije, što još više dokazuje pjesničku senzibilnost na djelu. Jer, biografija je po definiciji elegičan žanr. ”

Kiš je još za života, još u vrijeme Grobnice..., Časa anatomije, Enciklopedije mrtvih postao institucija i norma. Strasna mjera. I tako je to sa svakim novim književnim naraštajem i novom generacijom čitalaca.

Kiš kao rigoroznost moralna i poetička. U vrijeme pogroma, nacionalističkog bestijanja, zločina iz devedesetih u Jugoslaviji Kiš je za darovite, mlade bio orijentir. Svetionik. Najvažnija jedinica (mjera) u Kišovoj povijesti, povijesti i književnosti je ljudsko biće, duša, a ne kolektiv, ne nacija: „Jedina svjetlost koju sam vidio kroz ideološku magmu, ili maglu, bila je književnost.

Kiš je u vrijeme zločina, međa (na) učio mlade jugoslovenske pisce kako se brani dostojanstvo književnosti.

U Kišovom „Porodičnom cirkusu“ holokaust se gleda očima dječaka. Dijete je najstrašniji, jedini pravedni svjedok. I otud kod Kiša ta poezija dokumentarnost. Istina kao poezija.

Ili, Suzan Zontag u eseju o Kišu iz 1994. kaže:  „Čast Evrope okaljana je u Sarajevu. Kiš i srodni mu pisci, koji su progovorili protiv nacionalizma i etničke mržnje koje su se ulijevale odozgo nisu mogli spasiti čast Evrope, bolju ideju Evrope.  No, nije istina, da parafraziram Odna, da veliki pisac ne potiče. Na kraju stoljeća koje je kraj mnogih stvari, i književnost je pod opsadom. Djelo Danila Kiša čuva čast književnosti.“

Zahvaljujemo na saradnji!

KNJIŽARA KARVER
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory