podgorica hotelturisticka agencija budvarent a car podgoricapodgorica restoranismjestaj ulcinj
You are here:

Knjižara Karver

Obilježavanje dana rođenja Danila Kiša u knjižari Karver

 U ponedeljak 22. Februara u 20:30h u knjižara Karver u saradnji sa Sekretrijatom za kulturu i sport Gavnog grada, organizuje program 22.2.Danilo Kiš povodom datuma rođenja ovog velikog pisca.

 

Učestvuju: Marinko Vorgić, publicista, književni kritičar, Miroslav Minić, profesor književnosti i Varja Đukić, glumica.

„Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina dvadesetog stoljeća - Hitlerove i Staljinove logore.

I ,gotovo, niko kao Kiš nije uspio da dva tragična iskustva prevede u čistu poeziju: „Sve Kišove knjige protkane su ovom ogromnom istorijskom dramom. Svejedno, mnogi drugi pisci ostavili su dragocjena svjedočanstva.

Ali, Kiš je bio jedini koji je umio da pretvori ovu dramu u veliku poeziju. Opsjednut politikom, nije nikad žrtvovao opštim mjestima politike jednu rečenicu svojih romana. Pred univerzumom politike, Danilo je tvrdoglavao, silovito ostajao pjesnik.“

Tako o Kišu piše Milan Kundera. A Josif Brodski to ovako definiše: Dok sam čitao Grobnicu za Borisa Davidoviča osjećao sam da čitam nešto što mi je neophodno, nešto što sam ja propustio da napišem, na što sam mogao bolje da trošim svoj život nego što jesam.  Narativna nit je za pjesnika uvijek manje značajna, a kod Kiša se za nju pobrine istorija ili biografija njegovih likova. Njegovi romani i priče su biografije, što još više dokazuje pjesničku senzibilnost na djelu. Jer, biografija je po definiciji elegičan žanr. ”

Kiš je još za života, još u vrijeme Grobnice..., Časa anatomije, Enciklopedije mrtvih postao institucija i norma. Strasna mjera. I tako je to sa svakim novim književnim naraštajem i novom generacijom čitalaca.“ – Božo Koprivica

 

 

Dobrodošli! www.karver.org

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

Projekcija filma 3-Iron u petak u 19h

U okviru programa Moj život sa/u filmu, u petak...

Decembarski popusti u knjižari Karver i do -70

Poštovani naši, knjižara Karver je za Vas pripremila...

Potrebna radnica za rad u kafeu Karver

     Potrebna konobarica-šankerica,...
Pres konferencija biće održana u četvrtak 26.maja u 11h u knjižari Karver

pozivamo Vas na pres konferenciju u četvrtak 26....

Ne propustite popuste -21% na djela autora iz Crne Gore

NE PROPUSTITE POPUSTE -21% NA DJELA AUTORA IZ CRNE...

module by Inspiration
prostory


Donator

Fund for Central & East European Book Projects (CEEBP), Jan van Goyenkade 5, NL - 1075 HN Amsterdam, tel. 31 20 57 33 868, Fax  31 20 675 2231, www.ceebp.org, ceebp@ceebp.org