podgorica hotelturisticka agencija budvarent a car podgoricapodgorica restoranismjestaj ulcinj
You are here:

Knjižara Karver

Promocija HSF-a i prvog časopisa-stripa na platou ispred Knjižare Karver, 27.9.2016. godine u 20h

naslovna strana časopisa-stripa

27.9.2016. u 20h dođite na plato Knjižara Karver i uveličajte promociju prvog strip-časopisa, koji je nastao kao produkt festivala stripa u Herceg Novom, koji je ujedno jedini festival ove vrste u Crnoj Gori i jedan od "top tri" festivala ovog tipa u regionu! :)

O samom HSF-u (Hercegnovski strip festival ) :

-Hercegnovski strip festival je počeo veličanstvenom idejom i skromnim budžetom. Ipak, s obzirom na zvučnost imena gostiju koje je privukao i njihovo mjesto u ovoj umjetnosti u svjetskim razmjerama, teško da se ijedno izdanje HSF-a može nazvati skromnim. Posljednja tri izdanja i prvi zimski program organizovan ove godine svojim su kvalitetom impresionirali i zvanične goste i posjetioce festivala što je rezultiralo mnogim pohvalnim tekstovima u medijima posvećenim stripu i značajnom porastu popularnosti festivala i našeg grada.
Herceg Novi se kroz HSF već izborio za centar „devete umjetnosti“ u Crnoj Gori. U širim okvirima, naš je festival već stekao status „Top-3“ festivala stripa u regionu. 
S obzirom na geografsku lokaciju, blizinu aerodroma i broj novih destinacija sa kojima su povezani, vrijeme održavanja, i već pomenuti stečeni status u svijetu stripa, Herceg Novi u bližoj budućnosti ima priliku da postane grad stripa na tih šest septembarskih dana svake godine, po uzoru na male gradove sa najvećim svjetskim festivalima kao što su Angulem u Francuskoj ili Luka u Italiji. Oba ova festivala počeli su slično kao i Herceg Novi, a danas na dane održavanja njihovi smještajni kapaciteti su popunjeni i u krugu od 50km oko samih gradova. 
Stripovi se rade za sve uzraste i danas ih pišu najveći svjetski pisci i crtaju najveći svjetski umjetnici. Herceg Novi je personifikacija svega gorepomenutog, i idealna je lokacija za potencijalno veliku priču kada je riječ o festivalu devete umjetnosti, a HSF je već udario jake i zdrave temelje toj viziji.
Strip kao „deveta umjetnost“ obilježio je djetinjstva stotina miliona ljudi širom svijeta. Postepeno se razvijao, usložnjavao, animirao sve bolje i značajnije pisce i crtače te prerastao u veliku industriju namijenjenu svim uzrastima. 
Svjedoci smo da upravo danas, u vrijeme tehnološkog napretka i elektronskih medija strip doživljava novi procvat te su najpopularniji i najuspješniji holivudski projekti i na malom i na velikom ekranu vezani upravo za superheroje i ostale junake stripova. 
U Evropi i kuluturnim programima Evropske Unije strip zauzima vrlo značajno mjesto. Francusko-belgijska produkcija po obimu zauzima treće mjesto u svijetu odmah iza američke i japanske, te je neizostavni dio njihove kulturne baštine i svakodnevnice Francuza svih uzrasta i svih društvenih staleža. Rame uz rame joj je i italijanska škola, po mnogo čemu najpopularnija na našim prostorima. Zemlje poput Španije, Njemačke, Češke, odlikuju se širokom produkcijom i vrlo visokim umjetničkim kvalitetom uz veliki angažman autora sa prostora bivše Jugoslavije.
Hercegnovski strip festival (HSF) osnovao je slikar i strip crtač iz Herceg Novog Nikola Ćurčin. Za datum održavanja HSF-a određen je prvi petak u septembru svake godine, a trajanje festivala je šest dana. HSF je prvi i jedini festival stripa u čitavoj Crnoj Gori, te je, kada je riječ o ovoj umjetnosti, Herceg Novi postao apsolutni centar i nosilac zbivanja u cijeloj državi. S obzirom na popularnost stripa u posljednje vrijeme, ovo je rezultiralo velikom medijskom podrškom i promocijom grada. Iz godine u godinu, festival se razvija, biva sve bolji i privlači sve veću pažnju regionalne i svjetske strip javnosti.
U dosadašnjih devet izdanja, HSF je ugostio neka od najvećih svjetskih imena iz svih oblasti stripa:

• Igor Kordej, Hrvatska – Po mnogima najbolji strip autor ovih prostora svih vremena, koji radi za francsuke i američke izdavače, a nosilac je ordena Viteza Kulture u Francuskoj.
• Rufus Dejglo, Velika Britanija – Svjetski poznati autor iz Londona, koji je osim stripova za britansko i američko tržište radio i na filmskoj animaciji, te muzičkim spotovima. Autor je kultnih stripova Tenk Girl, Sudija Dred, itd.
• Moreno Buratini, Italija – Već 25 godina direktor stripa „Zagor“ i pisac najvećeg broja epizoda u istoriji ovog junaka.
• Esad Ribić, Hrvatska – Jedan od najvećih, najpopularnijih i najskupljih crtača izdavačke kuće „Marvel“ iz SAD. Autor Srebrnog Letača, Submarinera, Tora, itd.
• Fabio Ćeloni, Italija – Legenda evropske Dizni produkcije, i crtač Dilana Doga, Breda Berona, itd.
• Paolo Motura, Italija – Jedan od najpopularnijih autora Diznija u Evropi svih vremena. 
• Zoran Janjetov, Srbija – Kultni strip crtač, koji je između ostalog sa legendarnim Žodorovskim radio na Inkalu i Tehnoočevima, naslijedivši najvećeg crtača svih vremena Žana Žiroa – Mebijusa.
• Darko Macan, Hrvatska – Strip crtač, pisac, predavač, izdavač i prevodilac iz Zagreba koji je radio i radi za američko i francusko tržište.
• Branislav Bane Kerac, Srbija – Možda i najtalentovaniji crtač regiona svih vremena, autor najpopularnijih stripova kao što su Tarzan, Ket Klou, Balkan Ekspres, Kobra, Bili the Pljuc... jedini crtač iz regiona koji je dobio priliku da crta Zagora za italijansku kuću Serđo Boneli Editore, i odskora stalni član crtačke postave ovog strip junaka.
• Aleksa Gajić, Srbija – Superstar na francuskom tržištu. Autor jednog od najprodavanijih izdanja u Francuskoj ikad, „Atila Bič Božji“, te kreator provog dugometražnog crtanog filma na ovim prostorima „Tehnotajz“.
• Zoran Đukanović, Holandija – Jedan od najvećih strip teoretičara, pisaca i publicista u Evropi. Izuzetno uticajan i važan čovjek u ovoj umjetnosti.
• Darko Perović, Srbija – Jedan od najpopularnijih strip crtača italijanske kuće Serđo Boneli Editore, autor velikog broja hit epizoda fenomenalnih Magičnog Vjetra i Adama Vajlda.
• Iztok Sitar, Slovenija – Najveći samostalni autor stripova u ovoj državi i evropski poznat umjetnik.
• Sonja Gašperov, Hrvatska – Akademska slikarka i crtačica stripova. Profesorka na Sveučilištu u Splitu i jedna od najvećih samostalnih autorki na ovim prostorima i kreatorka superpopularnih „Vučina“.
• Stevan Subić, Srbija – Nadolazeća velika zvijezda francuske i italijanske produkcije. Najpopularniji crtač Adama Vajlda za Serđo Boneli Editore.
• Tihomir Čelanović, Crna Gora/Srbija – rođeni Kotoranin je velika zvijezda u Francuskoj. Autor je dvocifrenog broja albuma za najveće francuske kuće.
• Lazar Sredanović, Crna Gora – ponikao u hercegnovskoj umjetničkoj školi, rođeni Nikšićanin je autor najdugovječnijeg stripa na ovim prostorima, legendarnog Dikana.
Uz navedene velike majstore devete umjetnosti, vrijedno je spomenuti da je HSF ugostio još mnogo umjetnika koji su ništa manje doprinijeli kvalitetu festivala kao što su Siniša Banović, Ivan Šainović, Jovan Ukropina, Saša Arsenić, Josip Sršen, Mirna Martinović, itd.
HSF je ostvario saradnju i predstavio se i na najvećim festivalima u regionu kao što su MAFEST u Makarskoj, Salon stripa u Beogradu i Međunarodna strip konferencija u Kragujevcu. 
Ostvarili smo saradnju sa jedinom striparnicom u cijeloj Crnoj Gori, „Mr.No“ iz Podgorice, kao i sa svim najznačajnijim striparnicama i izdavačkim kućama u regionu. Svi strip stvaraoci i preduzetnici na prostoru bivše Jugoslavije su vrlo aktivno povezani sa HSF-om, i u tom smislu smo u mogućnosti organizovati bilo koji program vezan za strip u bilo koje doba godine.
Posebnu pažnju smo posvetili domaćim autorima te smo promovisali mladog crnogorskog crtača Luku Cakića, i na festival doveli djecu iz škole stripa u Nikšiću.
Hercegnovski strip festival postao je popularan i u evropskim okvirima te smo u mogućnosti organizovati programe sa najvećim zvijezdama francusko-belgijske, britanske i italijanske scene. U isto vrijeme, imamo pristup najvećim internet sajtovima i publikacijama posvećenim stripu, koji reklamiraju i pišu o HSF-u.
U tekućoj godini Udruženje ljubitelja stripova „Hercegnovski strip festival“ po prvi put je pokrenulo i zimski festivalski događaj posvećen stripu kao svojevrstan uvod u jubilarni deseti HSF. Oslonivši se na sopstvene resurse, Udruženje ljubitelja stripova je kao glavnog gosta ove četvorodnevne manifestacije predstavilo gospodina Vilijama Simpsona, genijalnog strip crtača i storibordera najpopularnije planetarne TV serije „Igra Prestola“. Simpson je u bogatoj karijeri crtao Betmena, Sudiju Dreda, Transformerse, Indijanu Džonsa, Osmog Putnika, itd. Pažnja svih medija u zemlji i regionu bila je usmjerena na Herceg Novi i na ovo gostovanje, te je Zimski strip vikend doživio ogroman uspjeh. Bilo je posebno zadovoljstvo ugostiti posjetioce koji su na naš zimski festival stigli iz Podgorice, Nikšića, Dubrovnika, Mostara, itd. 
Programi na HSF-u traju šest dana. Okosnicu festivala čine izložbe gostujućih autora oko kojih se organizuju prateći programi, koji uključuju radionice, crtanje autora za publiku, crtanje na majicama, promocije, projekcije filmova, predavanja i koncerti. 
Publika u Herceg Novom je imala priliku da vidi svjetske premijere i ekskluzive kada je riječ o izložbama strip umjetnika.
Ilustracije radi, na osmom festivalu su u Galeriji „Josip Bepo Benković“ bile izložene originalne table tada još neobjavljene epizode italijanskog stripa „Zagor“ i to u prisustvu oba autora, pisca Morena Buratinija i crtača Baneta Kerca. Pomenuta epizoda je u Italiji objavljena tačno dvanaest mjeseci kasnije.
Izložbe uključuju originalne radove gostujućih umjetnika, izložbe posvećene nekom od najvećih svjetskih strip crtača, „tribjut“ izložbe nekom od crtača koji od prethodne godine više nije sa nama, kao i izložbe tabli izdanja koja su tek objavljena na našim prostorima te svoju promociju doživljavaju upravo na HSF-u.
Posebnu pažnju HSF je posvećivao radu sa najmlađima a tako će biti i ove godine. Tokom festivala organizuju se radionice za djecu i radionice za odrasle. Dirigentska palica na ovim radionicama povjerena je profesoru Vladimiru Vesoviću, direktoru škole stripa „Đorđe Lobačev“ iz Beograda, te Tihomiru Ticu Tikulinu i Mirni Martinović, strip crtačima i pedagozima iz Zagreba.
Radionice za djecu su izuzetno posjećene i slovimo za festival koji privlači najveći broj mališana kao svoju publiku. Najtalentovaniji mališani Herceg Novog imali su priliku da crtaju sa svojim uzorima, i da uče od najvećih svjetskih stvaralaca stripa.
Domaćini svih dešavanja su gradske galerije, i ugledni gradski ugostiteljski objekti, a svi sadržaji na HSF-u su besplatni za posjetioce.
Procjena je da se tokom festivala nacrta i podijeli oko šest stotina originalnih crteža ljubiteljima stripa, sa otprilike još toliko potpisanih plakata. Sami plakati su umjetnička djela gostujućih crtača i predemet su kolekcionarstva mnogih ljubitelja stripa iz regiona. 
Posebnu pažnju privlači dan crtanja na majicama što je originalni proizvod našeg festivala i jedan od najveselijih sadržaja. Uz nacrtane majice, festival u ponudi ima i originalnu majicu sa logom i originalnim dizajnom posvećenim svakom pojedinačnom izdanju festivala.
Festival prati i berza stripa. Za berzu je zadužena striparnica „Mr.No“ iz Podgorice, kao i gostujuće izdavačke kuće iz refiona koje predstavljaju svoja strip izdanja. 
HSF je jedina prilika za publiku iz Herceg Novog, ali i okolnih Kotora, Tivta, Dubrovnika i Trebinja da se upoznaju sa godišnjom prodkucijom i pribave strip izdanja koja im nedostaju. Zbog ove činjenice festival dodatno dobija na važnosti jer privlači značajan broj posjetilaca u Herceg Novi.
Kroz prethodna izdanja HSF-a gostujući autori su crtali i ostavljali autorske i neobjavljene stranice stripova namijenjene isključivo Hercegnovskom strip festivalu. Akumulirana je ozbiljna stripovska građa, i već pola godine je u pripremi izdavanje prve revije stripa u istoriji Crne Gore, „HSF Magazin“. 
Nulti broj ovog magazina, kao svojevrsna promocija, štampan je na osmom izdanju festivala u ograničenom tiražu samo za profesionalnu strip zajednicu, a svečani prvi broj je planiran za objavljivanje na jubilarnom desetom festivalu. Ovaj projekat je ne samo istorijski po pitanju ove umjetnosti u našem gradu, već i u cijeloj državi. Ostaće zabilježeno da je strip u Crnoj Gori krenuo iz Herceg Novog.
Trenutno akumulirana građa dovoljna je za objavljivanje prvih šest brojeva ove revije, a sa već ostvarenom saradnjom HSF-a sa eminentnim strip stvaraocima, planiramo da ona traje još mnogo godina. 
U ovoj godini HSF i dodatno pomjera granice, jer je prvi put sa svojim dugogodišnjim prijateljima iz kafane-pizzerie ,,Atelier'', organizovan Konkurs za kratki strip -,,Comic Atelier'' na temu kafana ili boemski život. To je prvi strip konkurs koji ima sve tri prve nagrade novčane i iznose 250, 150 i 75 eura.

Više detalja možete naći na:

http://hercegnovi.cool/hsf-magazin-konacno-pred-citaocima/

Dobrodošli!
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory