You are here:

Knjižara Karver

Tko se boji lika još

altSpisateljicin tekst jedno je od najoriginalnijih književnih djela napisanih u posljednje vrijeme, vjerovatno ne samo u hrvatskoj književnosti. Riječ je o intertekstualnom i u isti mah metafikcionalnom romanu, ili multigeneričkoj prozi, koja na vješt i neobično invenciozan način spaja različite vrste diskursa.
Osnovna je zamisao oslobađanje poznatih, pa i manje poznatih, književnih likova njihovog tekstualnog ambijenta, to jest nadzora njihovih autora. Ti likovi ne traže pisca, kao kod Pirandella, nego naprotiv izmiču njegovoj volji. Izmičući, oni traže zbilju izvan fikcije koja je čitaocima poznata i nastoje artikulisati se kao nezavisna bića, sa samosviješću koja se razlikuje od svijesti kojom ih je opskrbio autor. Tim iskorakom iz prvobitne fikcije likovi ulaze u tekstualni svijet koji je metafikcionalan i ujedno neofikcionalan. Dio igre koju spisateljica ovdje inscenira okolnost je da nastupa inverzija uvriježenog autorsko-tekstualnog odnosa: pisci postaju u sučeljavanju sa svojim bivšim likovima utvare.
Okvir teksta unosi u njega dodatnu napetost. Ulančana poglavlja zasnovana su kao opis zbivanja oko pripremanja i polaganja ispita iz književnosti, pa je spisateljicino djelo na taj način i svojevrsna eksperimentalna istorija hrvatske literature, kodirana i dekodirana, ako tako hoćemo: igra s idejom meta-kviza.
Ukratko, briljantno djelo, koje je željno svojih čitalaca, kao što će poslije čitaoci biti željni njega.
PROFIL, Zagreb, 2008
470 str, meki povez
ISBN  978-953-12-0831-4


 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory