You are here:

Knjižara Karver

Izvan koridora

Cijena: 10,00 euraU izdanju knjižare "Karver" ("Sibila" d.o.o.), u ediciji "Bez velikih riječi, molim vas!", izašla je iz štampe knjiga kratkih priča  "Izvan koridora".

Autori čije se priče nalaze u knjizi su cijenjeni književnici iz bivših jugoslovenskih zemalja: Vladimir Arsenijević, Sreten Asanović, Muharem Bazdulj, Balša Brković, Filip David, Tatjana Gromača, Zuvdija Hodžić, Aleksandar Hemon, Miljenko Jergović, Josip Mlakić, Jurica Pavičić, Vojislav Pejović, Ivica Prtenjača, Borivoj Radaković, Nenad Rizvanović, Olja Savičević Ivančević, Roman Simić Bodrožić, Ognjen Spahić, Faruk Šehić, Ante Tomić i Nenad Veličković.

Urednik izdanja je Varja Đukić. Lekturu i korekturu izvršio je Martin Krček., dok je knjigu grafički oblikovala Ana Matić.

U pogovoru knjige, naslovljenom "Priče posle svega", Teofil Pančić kaže:

"Grozne li reči - koridor?! Reč je, dakako, posve nedužna u svom izvornom jezičkom i istorijskom kontekstu, ali šta to vredi? Čoveku se dogode neke stvari nakon kojih za njega, i za neizbroj njemu srodnih, ničega „izvornog" više i nema, nego sve, ili bar štošta, sada znači nešto drugo, zapravo: znači ono što mu je rat utisnuo u značenje. Pa tako i za mene koridor više ne može ne biti drugo doli pre svega nekakva razrovašena džada na severu popaljene i poharane Bosne, tamo od Bijeljine i Brčkog ka Banjaluci, kojim su imali biti spojeni jedni Naši s drugim Našima, dok bi Njihovi ostali držani na bezbednoj distanci. Eto, čak i drum može biti regrutovan i mobilisan u ratu, čak i beskrajnoj traci rastresenog, izrovanog, pokrpanog ili ulegnutog asfalta možeš navući maskirnu uniformu s prigodnim znamenjem koje ima ukazivati na to da drum je Naš, a ne Njihov - ko god Mi i Oni bili (...) Pisci okupljeni među ovim koricama, ovako izvan koridora u svakom mogućem smislu, pisci su koji su među najboljima koji umeju pričati svoje priče na divnom i izmrcvarenom jeziku koji dele jedni s drugima, ma kako ga ko od njih nazivao, i ma kako ih neko zbog toga negde mrko gledao. Teško da je bila ičija namera, a opet, nije ni slučajno ni bez dubljega reda i smisla da okosnicu ove knjige čine pisci Bosne i Hercegovine, bilo da u njoj i dalje žive ili da su otišli u neki, navodno, svetliji vilajet: Jergović, Hemon, Bazdulj, Veličković, Šehić, Mlakić. Oni su, recimo, jača polovina nekakvog reprezentativnog književnog BH tuceta, a kada biste im dodali još i drugu polovinu, bilo bi još jasnije zašto je Bosna samo središte, samo krvareće srce jedne priče koju svako od nas/njih iznova i iznova pokušava da ispriča: priče o tome šta se to zapravo dogodilo sa nama.

Uz „dvostrukoga" Jergovića, ovde predstavljenog pričama iz ciklusa o psima i mačkama - pričama o kojima će se tek čuti - sa hrvatske scene, iz Zagreba, Splita i Pule, dolazi u poslednjoj deceniji najraskošnija, najraznovrsnija, najuzbudljivija prozna scena ovoga našeg BHSCG ili-kako-već područja, s Tomićevom vedrinom koja razjeda svaki otrov, s Oljinim divnim mediteranstvom koje nije ni program, ni ideologija, nego način življenja, disanja i pisanja, s besprekorno pronicljivim Pavičićevim, s lirično-mračnom Gromačom, s lirično-svetlim Prtenjačom, istančanim poznavaocem panonskog veltšmerca Rizvanovićem, rokenrolerski nabrijanim, bluzerskim i buzerskim Radakovićem, kontemplativnim Simićem.

Bum i rusvaj koji je „mlada crnogorska proza" napravila okolo po užoj domovini i širim domovinama sada je već opšte mesto; ovde su neki od glavnih krivaca za to: Brković i Spahić, Vojislav Pejović kao neka vrsta mogućeg nastavljača, ali i Sreten Asanović i Zuvdija Hodžić, kao oni zapaženi prethodnici bez kojih bi „mlada proza" pala na Crnu Goru pravo s Marsa.

Filip David, odmeren i samozatajan, autor koji se ne boji dugih tišina između svojih knjiga, odavno je među piscima koji su najbolja Mera Stvari, ne samo u srpskoj književnosti; Beograđanin Vladimir Arsenijević, preživevši u potpalublju godine raspada i sramote, svedočio je o onome o čemu su drugi ćutali ili lupetali, a taj je njegov opus, začet nekako bez pretenzija, vremenom evoluirao u nešto mnogo više: u literarno inspirativnu interpretaciju sadašnjice kao serije malih apokalipsi.

Kako god okrenete, izvan koridora lepše se, šire i slobodnije živi, misli, piše, pripoveda. Priče koje su pred vama pokazuju da mnogo toga može biti uništeno, ali Priča će uvek preživeti, makar samo zbog nas, zato što nam je tako potrebna, potrebnija od toliko toga za šta nas uveravaju da nam je neophodno, da ne bismo prozreli da ne znamo šta ćemo s tim. "

 

 

Knjižara "Karver" (Sibila d.o.o.), Podgorica, 2009.
248 str, meki povez
ISBN 978-9940-9215-0-7
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory