You are here:

Knjižara Karver

Festival Odakle zovem, Podgorica 2010.

 

       Zahvaljujem na radosti i dijeljenom zadovoljstvu koje već donose mali podvizi ugrađeni u festival Odakle zovem, Podgorica 2010. Recimo - još septembarskih dana prošle godine, Nenad Popović je podržao ideju da pozovemo Klaudija Magrisa. Konačno će ovaj izuzetni erudita, professor književnosti, hroničar dolina i obala, - a, Mikrokozmi, Stadlmann, Nasuprot , sve je divne knjige Ljiljana Avirović prevela za izdavačku kuću Durieux - biti u našoj Katedrali

26. juna. Sa Ljiljanom u telefonskim razgovorima dijelim nade, da će ga stići Nobelova nagrada. Recimo -  tokom cijele jeseni i, konačno, slaveći rad i vino, planirali smo sa prijateljima Vericom Maraš i Dušanom Kankarašom, konkurs Vranac - najbolja kratka priča 2010. A, 29. i 30. juna, Enver Kazaz, Teofil Pančic i Božo Koprivica odabrali su 30 priča od 1650 ukupno pristiglih, od 1250 koliko su pročitali za dva mjeseca (!!!). Izdvojili su sasvim drugačiju generaciju pripovjedača. Dnevne i nedeljne novine koje su objavile konkurs 5. februara 2010. - Zarez, Dani, Vreme, Vijesti, Pobjeda, Peščanik, mnogi drugi elektronski portali u Crnoj Gori, Srbiji,Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj stvorili su jedinstveni prostor priče. Preko ovog veb sajta stigle su priče poslate iz kuca i kancelarija, studentskih soba, iz Siska i Nisa, Zagreba i Tuzle, Podgorice i Pule, Petrovca i Svilajnca, Gornjeg Vakufa I Beograda… Knjigu Izvan koridora  objavljujemo 23. juna, prvog dana festivala, autori nejboljih prica dobice obecane nagrade 27. juna, ali i stisak ruke jedne prelijepe lady, Tess Gallagher. Njenu knjigu Dragi duhovi, izbor pjesama, objavili smo u decembru, Beč je preveo i divno govorio predstavljajući je u knjižari – Karver. Naše su mogućnosti čudesne jer Tess razumije koliko nas Čehov povezuje, i Ljuba Đurkovića. Zato ćemo njenu knjigu predstaviti 21. juna u Zetskom domu, Crnogorskom kraljevskom pozorištu, tamo gdje smo pravili i igrali posebne predstave.   

    Nikad dovoljno divljenja za prevodilački rad i nadahnutost  Zorana Paunovića. Dok privodimo kraju program festivala, zbiram komplimente njemu upućene od književnika i prevodilaca  iz svih zemalja ex Yu. Zoran je odabrao 11 priča za knjigu Short stories, Contemporaray Montenegrian Short Stories. Nije sporno da je takva knjiga bila neophodna, da, konačno i ovdje mogu pružiti knjigu u sjajnom projevodu Randall A. Majora i Terence McEnenya sa pričama Sretena Asanovića, Zuvdije Hodžića, Balše Brkovića, Bosiljke Pušić, Ognjena Spahića, Jovana i Andreja Nikolidisa, Lene Ruth Stefanović, Vladimira Vojnovića, Dragana Radulovića.

Festival je počeo 8. aprila  predavanjem Slavoja Žižeka Uživaj svoju ideologiju. Andrej Nikolaidis je dopisivao sa Srećkom Horvatom taj nadasve provokativan i privlačan dijalog. Zato je Podgorica pošla u salu KIC-a Budo Tomović i izložila se rado mentalnoj gimnastici tako neophodnoj svim gradovima svijeta. Žižek je bio pod svjetlom reflektora kao prava zvijezda provokativan i duhovit, tražio je i našao mjeru govora koji ideologijom predisponiranim stanovnicima ovog grada, pomijera focus.

     Ovdje je glad za pričom velika. Pripovijedanja je manje nego ikad ranije. Prave priče preselile su se u knjige i u poneki časopis, dodatak za kulturu.

   Od 23. do 28. juna, u knjižari Karver, na festivalu u našem gradu, boraviće vedri i samopouzdani ljudi, sigurni da imaju najvažnije i najbolje priče. Dočekujemo ih zajedno i slavimo pripadanje istoj civilizaciji u pričama opisanoj.

                                                                       Varja Đukić