You are here:

Knjižara Karver

Nikog nema doma


Dubravka Ugrešić je jedna od najznačajnijih nositeljica feminističkog vala 1980-ih godina, koju je “Štefica Cvek” prometnula u svojevrsnu kulturnu ikonu. “Nikog nema doma” zbirka je eseja koja se nastavlja na prethodne zbirke “Američki fikciona”', “Kultura laži” i “Zabranjeno čitanje”, te predstavlja, na određeni način, njihovu sintezu. Manji dio eseja nadovezuje se na oglede iz “Američkog fikcionara”, koji se donekle mogu svrstati u putopisnu literaturu. Ovdje je manje riječ o Americi, a mnogo više o Evropi, o njezinom Istoku i Zapadu, o tome što je istočnoj Evropi zapadna i obratno. Najveći dio eseja govori o našim prostorima, proširujući i produbljujući zapažanja i dijagnoze postavljene u već kultnoj zbirci “Kultura laži”.

 

Posljednji dio knjige nadovezuje se na “Zabranjeno čitanje” – to su ogledi o “književnoj geopolitici”, o problematičnom pojmu nacionalne literature i potrebi za uvođenjem pojma transnacionalne književnosti, te o funkcionisanju književnog tržišta. Ukratko, Dubravka Ugrešić napisala je još jedno vrhunsko štivo britkog stila, puno lucidnih zapažanja i intelektualno kompetentnih komentara, začinjenih autoričinom specifičnom ironijom.

 

Fabrika knjiga, Beograd, 2005

254 str, meki povez

ISBN  86-7718-022-2

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory