You are here:

Knjižara Karver

FILOZOFIJA MUZIKE

„Možda svaka prava muzika nastaje kao dokaz idealne nevinosti koja se čuva samo savršenim usaglašavanjem sa svetim ritmom cijelog kosmosa, bez drugih pobuda i ciljeva izuzev čistog i slobodnog pokreta nalik plesu.“

Možda i bez prethodnog cilja, Dona je na jednom mjestu sabrao samu suštinu muzičkih estetika najvećih kompozitora svih vremena i žanrova od tzv. klasične muzike, preko džeza do rokenrola. Otud su ovdje zajedno i Betoven i Parker i Vagner i Lenon, Pitagora, Platon, Lajbnic, Kant, Hegel, Niče, Adorno, Benjamin, ali i Mocart, Maler, Stravinski, Dejvis i Kejdž, kao i Vejl, Koltrejn, Mingus.

U prilično preciznim slikama i definicijama, ali i umjetničkim apstraktnostima, Masimo Dona svojom knjigom kao da oponaša samu prirodu muzike: idealni spoj tišine i kosmosa stvoren posredstvom

zvuka. Uz to, muziku je ogrnuo plaštom filozofije.

Masimo Dona je pisac, filozof, džez trubač i kompozitor. Bio je predavač filozofije i estetike na više univerziteta u Italiji i dobitnik je mnogih nagrada i počasti. Autor je većeg broja knjiga iz oblasti filozofije, estetike i (istorije) umjetnosti. Muzičar je i svirao je sa Dizijem Gilespijem, Dekserom Gordonom i drugima. Vođa je džez kvinteta sa kojim je snimio četiri CD-a.

 

GEOPOETIKA, Beograd, 2008

263 str, meki povez

ISBN   978-86-7666-163-3

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory