You are here:

Knjižara Karver

PESME

Za razliku od većine grčkih pjesnika, pa i mnogih svjetskih, koji pišu pjesme o moru, putovanjima, lutanjima, kod Kavafija toga nema. Pjesme o zidovima, neostvarenim putovanjima i slično, pokazuju osnovno Kavafijevo uvjerenje, i izričito izraženo, da je čovjek zarobljen civilizacijom, koja je ogroman organizam, potpuno završen i iz koga je svaki pokušaj bjekstva bezuspješan. Nema ničega što bi bilo van civilizacije, nema drukčijih ljudi, nema barbara. I ako svega toga nema šta nam ostaje? Grad u kome živimo, i od koga Kavafi pravi cudesnu metaforu. Za Kavafija to je Aleksandrija, u kojoj je proveo skoro cio život. Od svoje sudbe se ne može pobjeći, nema ni u čemu pobjede ni trijumfa. Sve što postoji je naša želja za beskrajnim djelovanjem, za znanjem, za pobjedom nad samim sobom. Iz njegovih pjesama jasno se vidi kakav je pjesnik bio :odmjeren, hladan, otmen, gord, oskudnog, čak suvoparnog izraza, ironičan, sjetan, promišljen.

Ova zbirka obuhvata izbor iz svih faza Kavafijeve poezije, poznatih u istoriji književnosti kao: Objavljene pjesme, Neobjavljene pjesme, Nezavršene pjesme, Odbačene ili skrivene pjesme.

Iz bogate, čuvene carigradske porodice, tavoreći u službeničkom statusu u Aleksandriji poslije finansijske propasti porodice, Konstantin Kavafi (1863-1933)  je sporo i zagonetno počeo da stvara svoj pjesnički svijet, ne objavivši pjesničku knjigu za života uopšte. Nasuprot jako dugom i sporom, višedecenijskom sazrijevanju, za njega je, kao za rijetko kog pjesnika poslije toga, priznanje došlo jako brzo: u njegovoj šezdesetoj godini odjednom je smatran za jednog od korifeja grčke poezije. Kod naše čitalačke publike je Kavafi odavno “domaći” pjesnik, čitan, omiljen, tumačen, podražavan.

 

 

TANESI, Beograd, 2009

314 str, meki povez

ISBN   978-86-81567-14-2

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory