You are here:

Knjižara Karver

Uspon i pad Parkinsonove bolesti

Originalna groteska prožeta autentičnom Basarinom ironijom o Svetoj bolesti i njenim posvećenicima, apostolima i protivnicima...Demjan Lavrentjevič Parkinson, izumitelj strašne bolesti i glavni junak ovog romana, umire od iscrpljenosti 1947. godine u logoru na Kolimi pod lažnim imenom Nikolaj Nikolajevič Kuznjecov. Do tog dana on pokušava da iz perspektive čudne bolesti promjeni okolinu, sastavljajući fragmente odavno razbijene cjeline integralne slike svijeta, u stalnoj borbi sa himerama istinske bolesti i lažnog zdravlja i njihovim invertovanim ulogama kao paklenim okosnicama sunovrata svijeta u revolucije, ratove, ezoteriju i alhemiju. Ova knjiga je roman koji je povremeno istorija i istorija koja je povremeno roman. Granicu između žanrova, istine i laži jedino može da odredi hrabar čitalac.

Roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti"dobitnik je brojnih nagrada. U obrazloženju žirija, povodom dodjele NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman u 2006.godini o romanu Svetislava Basare, između ostalog, rečeno je da "pripada njegovom poetičkom krugu promišljanja odnosa civilizacije, moralnosti i bolesti koje nas nagrizaju u rasponu od srednjovjekovnih progona do novovjekovnih koncentracionih logora i gulaga. Ostvaren u žanru koji podrazumijeva preklapanje vremena, korišćenja istorijskih dokum enata i apokrifnih, izmišljenih svjedočanstava, ovaj roman u svojoj dramaturgiji i ironično-grotesknom tonu pokazuje zbog čega je ovaj pisac već zauzeo zapaženo mjesto u srpskoj književnosti. Nagrađujući ovaj roman žiri želi da istakne njegovu polifonu strukturu i njegovu polemičnost koju takođe treba prihvatiti sa određenom ironijom i skepsom. Možda će neko reći da je Basara u ovom romanu otvorio više tema i povoda nego što to struktura i sklop romana može da podnese, ali u savremenoj književnosti odavno više ne važe uzori klasične mjere i čistote žanrovskih oblika".

 

 

DERETA, Beograd, 2007

272 str, tvrdi povez

ISBN   978-86-7346-622-4

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory