You are here:

Knjižara Karver

Kalvino, Italo

Italo Kalvino (15.10., 1923 - 19.9., 1985.) bio je italijanski novinar, pripovjedač i romanopisac. Njegova najpoznatija djela su trilogija "Naši preci"(1952-1959), zbirka novela "Kosmikomike" (1965), te romani "Nevidljivi gradovi" (1972) i "Ako jedne zimske noći neki putnik" (1979).

Stil mu je teško kvalifikovati; veliki dio njegovog djela odiše laganom fantastikom koja podsjeća na bajke ("Naši preci"," Kosmikomike"), iako mu je stil pisanja ponekad "realističniji" i odiše scenskim opažanjima ("Teške ljubavi"). Neka od njegovih djela su nazvana "postmodernim", što se odnosi i an književnost i na način čitanja, dok su ga neki nazvali "magijskim realistom", neki basnopiscem, a neki jednostavno "modernim". Dvanaest godina prije smrti je pozvan da se priključi grupi eksperimenatlnih pisaca po imenu Oulipo.

Rođen je u Santiagu de las Vegas, mjestu u blizini Havane na Kubi, gdje su mu roditelji Mario i Evelina Kalvino, radili u laboratoriju kao botaničari. Ubrzo nakon toga se porodica vratila u rodnu Italiju, gdje je Italo Kalvino proveo veći dio života. Mladost je proveo u San Remu, ali mu je mirno djetinjstvo prekinuto izbijanjem drugog svjetskog rata. Otprilike u isto vrijeme se, u skladu s porodičnom tradicijom, upisao na Agronomski fakultet u Torinu. Torino je opisivao kao grad "ozbiljan i tužan". Počeo se za zanimati za politiku, a zbog lijeve orijentacije je nakon nekoliko mjeseci prešao u ilegalu, odbivši se javiti na mobilizaciju. Postao je članom Komunističke partije Italije a nekoliko mjeseci je proveo kao partizan u brigadi „Garibaldi". Nakon završetka rata je studije nastavio na Filološkom fakultetu u Torinu, gdje je godine 1947. diplomirao na temu djela Josepha Conrada. Svoja prva djela Kalvino je objavio zahvaljujući prijateljstvu s Cesareom Paveseom, a započeo je pisati za listove kao što su L'Unita, Il Politcehnico i drugi. U to vrijeme je počeo raditi za izdavačku kuću Einaudi, prvo kao akviziter, potom kao reklamni agent, a na kraju i kao urednik zajedno s Paveseom i Elio Vittorinijem. S tom kućom je sarađivao - kao pisac, stručni saradnik i urednik, sve do 1981. godine.

title Filter     Prikaži # 
# Naslov članka
1 Američka predavanja: šest prijedloga za sljedeće tisućljeće
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory