You are here:

Knjižara Karver

Genis, Aleksandar

Aleksandar Genis je rođen 1953. godine u Rusiji, u Rjazanju. Od ranog djetinjstva živi u Rigi, gdje je diplomirao rusistiku. Kao sasvim mlad, 1977. godine, dospijeva u Ameriku, i tu se profesionalno formira kao književni kritičar i esejista, baveći se poslovima uređivanja publikacija na ruskom jeziku i vodeći kulturnu rubriku ruskog radija. U okrilje otadžbinskih medija vraća se kao originalan stvaralac i uticajan arbitar širokog spektra književnih i kulturnih pojava. Godine 1993. je bio član žirija Bukerovog fonda za najbolji ruski roman. U koautorstvu sa Petrom Vejlom objavio je niz knjiga. Savremena ruska proza (1982) i Maternji jezik (1989) su obavezno štivo za učenike srednjih škola u Rusiji. Od 1990. godine piše bez koautora.

Prepoznatljivo, sugestivno i pitko autorsko pismo A. Genisa, kojim se u eksperimentalnom žanru tzv. lirske kulturologije promišlja niz savremenih fenomena, najbolje dolazi do izražaja u knjigama eseja: Američka azbuka, Crveni hleb, Kulinarski aspekti sovjetske civilizacije, Kula vavilonska, Umjetnost vremena sadašnjeg, Deset razgovora o novoj ruskoj književnosti, Tama i tišina, Umjetnost oduzimanja, Dovlatov i okolina, Filološki roman.

title Filter     Prikaži # 
# Naslov članka
1 Stočiću, postavi se
2 Američka azbuka, Crveni hleb
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory