You are here:

Knjižara Karver

De Bovoar, Simon

Rođena u Parizu 1908. godine, Simon de Bovoar je vaspitana u građanskom, konformističkom i religioznom duhu. Potiče iz dobro stojeće porodice, otac je bio advokat a majka stroga katolkinja koja je svoje dvije kćerke vaspitavala veoma i tradicionalno. Sa četrnaest godina, Simon postaje ateistkinja i odlučuje da se posveti učenju i pisanju. Studira filozofiju na pariskoj Sorboni gdje srijeće Žan-Pol Sartra, koji će biti njen životni saputnik sve do svoje smrti.

Godine 1929. počinje da predaje kao profesorka u Marseju, zatim u Ruanu i Parizu. Napušta obrazovanje 1943. godine jer ne nalazi u njemu dovoljno uslova za ono što naziva totalnom emancipacijom. Tada se i definitivno posvećuje pisanju.

Strastvena pobornica egzistencijalizma koga personifikuje Sartr, stalno postavlja pitanja o smislu života u apsurdnom svijetu u kojem nismo izabrali da živimo.

Od 1947. stalno putuje po SAD, Africi i Evropi. 1954. godine dobitnica je književne nagrade Gonkur za djelo Mandarini. Odlazi u Kinu, Kubu, Brazil, SSSR, ujedno pišući memoare i zalažući se za prava žena. Osniva sa Sartrom ultraljevičarski časopis Moderna vremena, kojeg uređuje sve do smrti.

Filozofkinja, esejistkinja, romansijerka i i dramska spisateljica, Simon de Bovoar dominira ženskom književnošću svog vremena. Njena autobiografska djela pričaju o generaciji koja se okupljala oko Sen Žermen de Prea. U Memoarima dobro vaspitane devojke (1958) opisuje predrasude buržujskog društva i svoje napore da ih se oslobodi.

Revoltirana što su ženu smatrali erotskim objektom, cijelog života se strastveno borila za njenu emancipaciju. Drugi pol (1949) postao je Biblija svetskog feminističkog pokreta u kojem Simon de Bovoar govori o seksualnosti i ženskoj homoseksualnosti, teme koje izazivaju skandal i žestoke rasprave. Djelo je prevedeno na više od 40 jezika i prodato u više od milion primjeraka. Sedamdesetih godina se takođe aktivno angažuje za pravo žena na abortus.

Iako joj je ime zauvijek vezano za Sartra sa kojim je dijelila život i ideje punih 50 godina, autorka Drugog pola je prije svega obiljeležila generacije žena svojim odbijanjem konvencionalnog i svojom analizom položaja žene.

Drugi pol i dvotomni esej Starost, uveli su je u sam vrh svjetske esejistike. Biće to i najčitanija njena djela, kao i njena memoarska proza u pet knjiga: Uspomene lepo vaspitane devojke, Najbolje godine, Moć stvari, Svođenje računa, Ceremonija oproštaja. Ona dokazuju da je Sartr bio u pravu kada je jednom rekao: da je Simona de Bovoar kao ličnost mnogo zanimljivija od svih junakinja njenih romana. Simona de Bovoar je sa uspjehom pisala i priče, novele, putopise, a najpoznatiji su Gošća, Tuđa krv, Svi su ljudi smrtni, Mandarini. Poznati su i njeni putopisi Amerika iz dana u dan i ogled o Kini Dugi marš. Poslednje njeno djelo objavljeno za života je Prednost duhovnog.

U svojoj čuvenoj knjizi Drugi pol (1949) Simona de Bovoar postaviće intrigantno pitanje Šta je to žena? Već u prvoj rečenici, na ovo poznato pitanje odgovoriće poznatim paradoksom, tako bovoarskom rečenicom: Žena se ne rađa, ženom se postaje, Što diktira kultura, muškarac, u kojoj je On subjekt a Ona Drugo. Jer koncept žene ne određuje biologija, nego kultura. To je ustvari, bio odgovor na famoznu tvrdnju oca psihoanalize, dr Sigmunda Frojda: Biologija je sudbina, koja određuje svijet žena. Čime je muški svijet, sa početka prošlog vijeka, lagodno umirio svoju savjest i sa dnevnog reda skinuo pitanje ravnopravnosti koje su postavljale sifražetkinje XX vijeka.
Na sahrani poznate spisateljice, oko 5.000 ljudi, dok se kovčeg spuštao, njene prijateljice pjevaju pjesmu: Za jednu blagu smrt, kako nosi naslov jedne prelijepe novele posvećene umiranju i smrti njene majke. U pobuni protiv smrti drage osobe, spisateljica kaže: Ne umire se zbog rođenja, ne postoji prirodna smrt, ništa što se događa čoveku nije nikad prirodno, jer njegovo prisustvo dovodi svet u pitanje.
title Filter     Prikaži # 
# Naslov članka
1 Veoma blaga smrt
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory