You are here:

Knjižara Karver

Kovač, Mirko

MIRKO KOVAČ je rođen 26. decembra 1938. (Petrovići, Crna Gora). Gimnaziju završio u Beogradu. Studirao na pozorišnoj akedemiji, odsjek dramaturgije.

Autor je više romana, zbirki pripovijedaka, eseja, TV i radio-drama, pozorišnih drama i filmskih scenarija.

 

Već prvom knjigom proze Gubilište (1962), izaziva političke i ideološke osude “zbog crne slike svijeta”, a hajka na mladoga pisca potrajaće i čitavu godinu. Novo prerađeno izdanje Gubilišta pojavljuje se 1979. u Podgorici, u ediciji Luča. Roman Moja sestra Elida izlazi 1965. godine, dobija nagradu lista Mladost. Kratki roman Životopis Malvine Trifković izlazi 1971. (ponovoljeno izdanje 1977, 1980. u Beogradu i dvojezično hrvatsko-talijansko izdanje 1995. u Vodnjanu, u Istri).

 

Za zbirku novela Rane Luke Meštrevića (1971) dobija nagradu Milovan Glišić koja mu je dvije godine kasnije oduzeta, a knjiga je povučena iz knjižara i biblioteka. Dopunjeno izdanje Rana Luke Meštrevića izlazi 1980. u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu i ponovo biva ovjenčano nagradom; za novu pripovijetku Slike iz porodičnog albuma Meštrevića dobija Andrićevu nagradu.

 

U Zagrebu mu izlaze romani Ruganje s dušom (1976), i Vrata od utrobe (1978., drugo izdanje 1979., zatim džepno izdanje 1979. u Beogradu, te 1981. u Nolitu, u ediciji 50 romana srpske književnosti. Knjiga dobija NIN-ovu nagradu kritike za roman godine (1978), Nagradu Željezare Sisak (1979) i Nagradu biblioteka Srbije za najčitaniju knjigu (1980). Po ovom romanu snimljen je film Večernja zvona u režiji Lordana Zafranovića.

 

Slijedi roman Uvod u drugi život (1983, Beograd, Prosveta), te knjiga eseja Evropska trulež, (1986, Beograd, Prosveta), za koju će Kovač dobiti i drugu NIN-ovu nagradu, ovoga puta nagradu Dimitrije Tucović koja je dodjeljivana najuspjelijim esejističkim i publicističkim djelima. Dopunjeno i popravljeno izdanje ove knjige, pod naslovom Evropska trulež i drugi eseji, izlazi 1994. u Zagrebu.

 

Knjiga priča Nebeski zaručnici za koju je nagrađen BIGZ-ovom nagradom objavljena je 1987. godine (drugo izdanje 1988.), a potkraj 1990. sarajevska Svjetlost objavljuje Kovačeve Izabrane knjige u šest tomova, čiji je dobar dio tiraža izgorio već na početku napada na Sarajevo. U istom gradu, još za trajanja rata, 1995. objavljuje dugo očekivani roman Kristalne rešetke. Iste godine pojavljuje se i knjiga publicističkih tekstova Bodež u srcu, u izdanju opozicionog Beogradskog kruga, a 1996. u Beogradu, u ediciji Apatridi, B92, izlaze pripovijetke pod naslovom Na odru. U Sarajevu 1997. u izdanju Bosanske knjige pojavljuje se knjiga političkih eseja pod naslovom Cvjetanje mase. U Splitu objavljuje zajedno s Filipom Davidom Knjigu pisama 1992 – 1995., u izdanju Feral Tribunea, 1998., knjiga dramatične i  potresne korespodencije dvojice prijatelja. Objavljena je i u Beogradu, 2003. godine, u izdanju Foruma pisaca.

Kovač je autor brojnih TV i radio-drama, te scenarija za igrane filmove: Mali vojnici (1968, Bosna-film Sarajevo); Lisice (1970, Jadran-fikm Zagreb); Muke po Mate (1974, Jadran-film Zagreb);  Okupacija u 26 slika (1978, Jadran-film Zagreb); Duvanski znak, usijanje (1979, Centar-film Beograd); Pad Italije (1982, Jadran-film Zagreb); Večernja zvona (1985, Jadran-film Zagreb); Tetoviranje (1991, Vardar-film Skopje). Izabrani scenariji objavljeni su u knjizi Okupacija u 26 slika i drugi scenariji, u Beogradu, 1990.

 

Pozorišna drama Osipate se polako Vaša Visosti izvedena je u Kamernom teatru u Sarajevu,1966. godine, ali je nakon premijere skinuta s repertoara i zabranjena. Ponovo je izvedena 2010. godine u teatru Sartr u Sarajevu. Drama Iskušenje izvedena je u Narodnom pozorištu u Mostaru, takođe zabranjena, a na pisca se tada digla ideološka i politička hajka. U Narodnom pozorištu u Zenici izvedene su dramatizacije njegovih romana Vrata od utrobe i Uvod u drugi život. Drame Lažni car (2004) i Danilo (2007) izvedene su u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

 

U drugoj polovini osamdesetih godina Kovač se sukobljava sa srpskim nacionalizmom i ratnom politikom. U Beogradu živi pod stalnim prijetnjama, a šešeljevci mu razbijaju glavu na jednom skupu. Godine 1991. napušta Beograd i nastanjuje se u Rovinju, gdje i danas živi. U Rovinju piše svoje najbolje knjige, romane Kristalne rešetke, Grad u zrcalu, pripovijetke Ruže za Nives Koen, novu verziju Ruganja s dušom, memoarsko-esejističke knjige Pisanje ili nostalgija, Elita gora od rulje, Cvjetanje mase, dvije drame iz crnogorske istorije Danilo i Lažni car, Knjigu pisama 1992-1995. s Filipom Davidom. Drame i scenarije objavio je u dva toma Isus na koži (2003) i Kad bijah pun tame (2011). Dugi niz godina bio je saradnik opozicionog lista Feral Tribune u kome je pisao polemičke tekstove i oštro se suprotstavljao Tuđmanovoj nacionalističkoj politici.

 

Roman Grad u zrcalu već je do sada preveden na talijanski, njemački, francuski, mađarski, poljski, makedonski, albanski jezik. Roman je dobio ugledne hrvatske nagrade Vladimir Nazor i nagradu Matice Hrvatske August Šenoa, te nagradu Kiklop, zatim bosanku nagradu Meša Selimović i crnogorsku 13. juli. Za najbolju publicističku knjigu Elita gora od rulje dobija prestižnu nagradu Jutarnjeg lista u Zagrebu i nagradu Kiklop u Puli. Za zbirku pripovijedaka Ruže za Nives Koen dobija Njegoševu nagradu na Cetinju.

 

 

Mirko Kovač dobitnik je uglednih međunarodnih književnih nagrada

Tucholsky-Prize (1993.) koju dodjeljuje Švedski PEN-centar i Herder-Preise (1995.) jednog od najznačajnijih književnih priznanja na njemačkom govornom području. Dobio je slovenačku međunarodnu nagradu Vilenica i bosansku Bosanski stećak.

 

 

Djela su mu prevođena na francuski, njemački, engleski, talijanski, švedski, holandski, poljski, mađarski, češki i dr. Filmovi za koje je pisao scenarije nagrađivani su na mnogim festivalima.

 

 

Izdavač Fraktura iz Zagreba objavljuje njegova sabrana djela, do sada je objavljeno petnaest knjiga.  

 

title Filter     Prikaži # 
# Naslov članka
1 Ruganje sa dušom
2 Vrijeme koje se udaljava
3 Evropska trulež
4 Gubilište
5 Pisanje ili nostalgija
6 Kad bijah pun tame
7 Knjiga pisama
8 Cvjetanje mase
9 MALVINA I DRUGE PRIČE
10 MALVINA
11 Elita gora od rulje
12 Pisanje ili nostalgija
13 Pisanje ili nostalgija
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory