podgorica hotelturisticka agencija budvarent a car podgoricapodgorica restoranismjestaj ulcinj
You are here:

Knjižara Karver

NovostiVarja Đukić na Edinburškom festivalu

logo_karver

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare Karver pozvana je da učestvuje kao delegat Momentum Literature Programme u Edinburgu . Poziv je upućen od stane Edinburških festivala, Britanskog savjeta Škotske i Kreativne Škotske, a povod je festival Odakle zovem, Podgorica (2008 – 2017) www.odaklezovem.net koji je od strane Britanskog Savjeta u Podgorici preporučen kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i stvaralaštvo u Crnoj Gori i u regionu. Varja Đukić će predstaviti načine promocije književnih djela i umjetnika, kreativne domete festivala Odakle zovem, projekciju  festivala u odnosu na tendencije koje brišu granice jezika u cilju najvažnijeg – afirmacije umjetničkog djela. Program za učesnike je organizovan  za dvije  umjetničke oblasti: vizuelne umjetnosti I književnost.

Program se odvija u okviru Edinburškog međunarodnog festivala knjige, patronatom Britanskog Savjeta Škotske, Britanskog Savjet za Književnost, a partenri su Kreativna Škotska i Edinburški Festivali.

The Edinburgh International Book Festival https://www.edbookfest.co.uk/ je najveća svetkovina pisane riječi u svijetu, traje 17 dana svakog avgusta, poziva oko 900 autora. Festival je inovativan i ne distancira se od političkih pitanja.

Edinburški festivali su škotski svjetski kulturni brend, privlače preko 4 miliona gledalaca, više od 30.000 umjetnika iz preko 70 zemalja i 1.000 akreditovanih medija.  Tokom cijele godineu  Edinburgu se održava 12 velikih internacionalnih festivala, 6 u avgustu:  Edinburgh Art Festival,  Edinburgh Festival Fringe, Edinburgh International Book Festival, Edinburgh International Festival  kao i The Royal Edinburgh Military Tattoo.

Podršku za predstavljanje festivala u Edinburgu daje i Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

logo

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver proslaviće 12 godina svog postojanje i tim povodom biće organizovan koncert, Miodrag Šule Jovović, klavijature i Sanja Raičković, vokal. Koncert će biti organizovan u prostorijama same knjižare. 

Podgorički jazz gitarista, Miodrag Šule Jovović, predaje u umjetničkoj školi “Vasa Pavić”, Podgorica. Svira razne stilove od bluza, svinga, be-bop-a do hard bop-a i funk-a. Osnivač je Piva Jazz Band-a, kroz koji su prošli skoro svi crnogorski jazz muzičari. Radi i kao studijski muzičar, naročito kao solo gitarista. Nastupao je sa muzičarima internacionalnog kalibra, kao sto je François Jeanneau.

Sanja Raičković je završila Muzičku akademiju, predaje honorarno u muzičkoj školi. Njena bogata muzička karijera traje 16 godina; za to vrijeme je bila član u bendovima, predstavama, na džez festivalima, raznim džez radionicama.

Knjižara Karver (Sibila d.o.o.) je počela sa radom 12. aprila 2005. godine. U 12 godina djelovanja, knjižara je organizovala više od 1000 programa promocija, radionica, tematskih večeri iz oblasti književnog i umjetničkog stvaralaštva. Dnevno se iz knjižare Karver na stotine imejl adresa distribuiraju informacije o knjigama.

Programi prezentacije crnogorskih autora i njihovih djela obuhvatili su  stvaralaštvo Danila Kiša, Mirka Kovača, Mihaila Lalića, Pavla Jovanovića, Živka Nikolića, Sretena Asanovića, Vladimira Vukićevića, Ljubomira Đurkovića, Mladena Lompara, Ljubete Labovića, Bosiljke Pušić, Zuvdije Hodžića, Gojka Kastratovića, Balše Brkovića, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića, Aleksandra Bečanovića, Duška Novakovića, Andra Martinovića, Bora Kontića, Dragane Kršenković Brković, Vladimira Vojinovića, Nebojše Nikčevića, Vladimira Đurišića, Dušana Đurovića, Ilije Đurovića, Jelene Nelević, Dragane Tripković, Dejana Đonovića i mnogih drugih.

U programima i izdavačkim projektima, učestvovalo je na stotine autora, književnih, filmskih kritičara i teoretičara: Božo Koprivica, Sreten Perović, Branko Baletić, Božena Jelušić, Marko Vešović, Marko Špadijer, Šerbo Rastoder, Nikola Simanić, Novica Samardžić, Marinko Vorgić, Vuk Perović, Vlatko Simunović, Siniša Jelušić, Janko Ljumović, Nikola Vukčević, Marjana Đukić

Prevodioci angažovani na programima i književnim prevodima sa engleskog, francuskog, njemačkog, turskog, albanskog, italijanskog: Uroš Zeković, Aleksandar Bečanović, Ivana Jablan, Dubravka Vuletić, Olivera Terzić, Milica Nikić,   Ajdin Rakić, Dimitrov Popović, Ćazim Muja, marija Krivokapić, Zoran Paunović, Marjana Đukić i mnogi drugi.

Knjižara Karver je u saradnji sa Alenom Jaredićem, snimateljem Antena M radija i glumcima Dejanom Đonovićem, Branimirom Popovićem, Slobodanom Marunovićem, Zoranom Vujovićem,  Emirom Ćatovićem... snimila preko 100 audio priča i poeziju crnogorskih i savremenih autora. Audio priče su javno emitovane na međunarodnom književnom festivalu Odakle zovem, Podgorica i u programima Radija Crne Gore, ustupljene biblioteci za slijepe i prezentirane na veb stranici www.proletter.org.

Temati o književnosti, radionice za najmlađe, za srednjoškolce, predavanja za studente književnosti i prevodioce, studente FDU, organizovane su u polugodišnjim i godišnjim ciklusima u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, Univerzitetom Crne Gore, Univerzitetom Mediteran. U saradnji sa FLU nekoliko projekata – Kreativni zid, dizajn knjige Les nouvelles, primjer su uključivanja studenata u praksu.

Knjižara Karver je organizator brojnih filmskih ciklusa (preko 300 filmskih projekcija) i programa posvećenih filmskim stvaraocima, desetina muzičkih koncerata, nekoliko izložbi stripa crnogorskih autora, grafika studenata, dječjih radova u glini.

Na koncipiranju i realizaciji programa saradnici su bili producenti, književnici, filmski reditelji, grafički dizajneri, izdavači, likovni umjetnici, muzičari saradnici iz Crne Gore i regiona: Ognjen Spahić, Sehad Čekić, Božo Koprivica, Andro Martinović, Svetlana Sošić, Božo Koprivica, Ana Matić, Nikola Simanić, Enver Kazaz, Boško Zatezalo, Stanko Crnobrnja, Ilija Dapčević, Nenad Rizvanović, Kruno Lokotar, Vladimir Vojinović, Marijana Đukić, Aleksandar Bečanović, Teofil Pančić, Jurica Pavičić, Edin Jašarović...

Nakon četri godine i organizovanih preko 500 programa, knjižara Karver je 2009. godine uz podršku Glavnog grada i Ministarstva kulture Crne Gore, osnovala Festival kratke priče Odakle zovem, Podgorica 2009.www.odaklezovem.net.

Festival se može pohvaliti vrijednim izdavačkim poduhvatima, za osam godina festivala 9 naslova: Malvina i druge priče, Mirko Kovač,  dvije knjige Izvan koridora, Vranac - najbolja kratka priča 2010. i 2011 (u kojima su objavljene 52 priče autora po konkursu Vranac - najbolja kratka priča, Sibila d.o.o., Podgorica i  VBZ, Zagreb) ; Izvan koridora (2009.) – knjiga 25 najboljih autora kratke priče iz regiona (Sibila d.o.o.. Podgorica i VBZ, Zagreb); Unutarnji prijevodi, priredili Enver Kazaz i Davor Beganović (Pištalo, Hemon, Tolnai, Šalamun, Jergović, Mehmedinović,Srbljanović, izdav. Sibila d.o.o. i Ljevak, Zagreb), knjigu poezije Arsena Dedića, Tvoje nježne godine, luđak je vječno dijete – partizanski eseji, Boža Koprivice (2015), dvije knjige crnogorkih autora u prevodu na francuski i engleski jezik Les Nouvelles i  Short Stories.

Uz podršku Plantaža 13. Jul, proizvođača vrhunskog crnogorskog vina, knjižara Karver je ustanovila 2010. godine, međunarodni konkurs za najbolju kratku priču Vranac – najbolja kratka priča. Na konkurs je do sada pristiglo preko 5000 priča, nagradu je dobilo 21 autora. U dvije knjige, i na veb stranici www.karver.org objavljeno je 110 priča izabranih od žirija u sastavu : Božo Koprivica, Enver Kazaz i Teofil Pančić.

I ove godine, tradicionalno, knjižara Karver organizovaće međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2017. koji će okupiti renomirana imena iz države, regiona, Evrope, svijeta...

Dobrodošli! www.karver.org

 

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

logo

 

U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara Karver organizuje program 22.2. Danilo Kiš povodom 82. godine od rođenja Danila Kiša.

Unazad deset godina program koji organizujemo na dan rođenja Danila Kiša, ostvario je posebnu vrstu pažnje javnosti i publike u Crnoj Gori. Vanserijsko dijelo i intelektualni angažman Danila Kiša  donosili su tematske i autorske tribine u kojima su učestvovali : Božo Koprivica, Pacale Delpesh, Mladen Lompar,Božena Jelušić, Marko Vešović, Teofil Pančić, Saša Ilić, Borka Pavićević, Dragan Radulović, Vladimir Vojinović, Balša Brković, Ognjen Spahić, Saša Ilić, i mnogi drugi.

U programu učestvuju , Božo Koprivica,Varja Đukić, Zlatko Paković i Marinko Vorgić.

O Kišu, Božo Koprivica:

Jedan pisac jugoslovenski (posljednji jugoslenski pisac) u drugoj polovini dvadesetog vijeka svojim književnim djelom i svojim poetičkim dejstvom (prevodi, eseji, razgovori) pokazao je Evropi da se i na Balkanu (bila jednom jedna zemlja...) pisala, da je nastajala, da se piše književnost koja doseže najveće domete u evropskoj literaturi.

Danilo Kiš. On je to učinio sa (književnim) dostojanstvom. Gospodstveno. Viteški.

Kiš je govorio da on dolazi iz sredine, iz jezika, iz tradicije trojice pisaca, jugoslovenskih pisaca, čijim bi se djelom podičila svaka od velikih evropskih književnosti: Crnjanski, Andrić, Krleža. Pa još iz tradicije, iz blaga (od zlata jabuka) narodne poezije, Vuka i Njegoša, Laze Kostića i Ujevića, Kamova i Disa, Marinkovića i Desnice, S. Novaka i Zupana, Ivana V., Lalića i Hristića, Bulatovića, Pekića, Kovača...

 

Dobrodošli! www.karver.org

DaniloKIS


 

Projekcija filma 3-Iron u petak u 19h

logo

U okviru programa Moj život sa/u filmu, u petak  - 9. decembra 2016. godine u knjižari Karver biće prikazan film “3 IRON” Kim Ki Duka.

Južnokorejski reditelj Kim Ki Duk napravio je neke od najzanimljivijih i najkontroverznijih filmova korejske kinematografije. Od prekomjerno nasilnih početaka u vidu „Obalske straže” i „Ostrva” do niza nevjerovatno poetskih i skoro nijemih filmova poput „Luka” i „3 Iron”, Ki Duk je pokazao da veliki autori ne mogu biti svrstani u jedan žanrovski kalup. Film “3 Iron” je osvojio 12 priznanja na raznim festivalima od kojih su 4 na festivalu u Veneciji.

Radnja filma: Tae-suk je lutalica koji upada u tuđe domove u odsustvu njihovih vlasnika, upadajući tako i u njihove živote. Provodi noć ili dan u svakoj kući, odužujući se vlasniku za "gostoprimstvo" tako što opere veš ili obavi sitne popravke. Njegov život se mijenja nakon ulaska u vilu bogatog biznismena. U njoj, on otkriva da nije sam - Sun-hva, bivši model, krije se u svojoj sobi, sa modricama po licu i tijelu. Kada se njen nasilni muž vrati, Tae-suk je odvodi sa sobom i njih dvoje počinju da žive svoj sablasni život u tuđim, praznim kućama.

Programom Moj život sa/na filmu, knjižara Karver otvara niz tema koje okupiraju različite generacije, grupe, svakoga ponaosob. Namjera nam je da nakon projekcije filmova pokrenemo razgovore na teme koje nisu dovoljno otvorene u gradu I društvu. Nadamo se interesu promovisanja razvoja filmske kulture I kritičkog razmišljanja, takođe, nadamo se da ćemo akcenat staviti i na značaj razvoja kreativnosti I individualnih kvaliteta. 

Dobrodošli! www.karver.org

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

Projekcija filma 3-Iron u petak u 19h

U okviru programa Moj život sa/u filmu, u petak...

Decembarski popusti u knjižari Karver i do -70

Poštovani naši, knjižara Karver je za Vas pripremila...

Potrebna radnica za rad u kafeu Karver

     Potrebna konobarica-šankerica,...
Pres konferencija biće održana u četvrtak 26.maja u 11h u knjižari Karver

pozivamo Vas na pres konferenciju u četvrtak 26....

module by Inspiration
prostory