podgorica hotelturisticka agencija budvarent a car podgoricapodgorica restoranismjestaj ulcinj
You are here:

Knjižara Karver

NovostiFilozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih nezavisnih režisera Džima Džarmuša, na terasi knjižare „Karver“ imaćete priliku da gledate projekciju  njegovog filma „Kafa i cigarete“.

 Crno-bijeli film iz 2004. godine sadrži nekoliko vinjeta, koje su se prvobitno pojavljivale kao kratki filmovi. Sve zvijezde glume same sebe, a pored cigareta i kafe, dijele i ponešto suptilnije karakteristike...

coffe_and_cigarettes

Iako u startu treba naglasiti da je posrijedi film za nešto probraniju (pa i zahtjevniju) publiku, antologija vinjeta „progovoriće" o najdražim porocima.

Kada je 1986. godine snimio prvi od 11 kratkih filmova koji danas čine „Kafu i cigarete“, Džim Džarmuš nije ni sanjao da će jednog dana nastati omnibus.

 Projekcija u okviru programa „Filozofija u budoaru“, sada već tradicionalno, počinje u 19h.

 Čekamo Vas na starom mjestu! 

 

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare „Karver“ čujete mišljenje jednog od najeminentnijih režisera američke kinematografije  Džima Džarmuša.

U videu koji smo Vam pripremili Džarmuš se, između ostalog, osvrće i na ostale režisere i filmove koji su mu bili „zvijezda vodilja“ kroz karijeru.

jim-jarmusch

On je 1975. diplomirao englesku književnost na Univerzitetu Kolumbija, a zatim je na Njujorškom Univerzitetu počeo da pohađa filmsku školu. U međuvremenu je odlučio da napusti studije i da sav novac za školarinu potroši na snimanje svog prvog filma. Thaddeus Sebena, njegov tadašnji mentor najviše mu je u tome pomogao. Tako je nastalo „Konstantno gluvarenje“ (Permanent Vacation), prvi Džarmušev film, koji je predstavio publici karakterističan stil „ozbiljnog humora“ koji se kasnije pojavljuje i u filmovima „Čudnije od raja“ i „Pod udarom zakona“.

Džarmuš je radio kako asistent u nastavi američkom režiseru Nikolasu Reju dok je pohađao Njujorški univerzitet. Zahvaljujući Reju, dobio je priliku da radi kao asistent produkcije u filmu Vima Vendersa „Lightning Over Water“ iz 1980. koji je posvećen Reju.

Za više informacija o ovoj i ostalim projekcijama pišite nam na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli ili pozovite 020 602 625.

Dobro nam došli!

 

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru programa „Filozofija u budoaru“. Večeras u 19h na našoj terasi možete gledati razgovor jednog od najuticajnijih živih intelektualaca Noama Čomskog i vjerovatno najpopularnijeg ekonomiste Janisa Varufakisa.

varufakis_comski 

Avram Noam Čomski američki je lingvista, filozof, pisac, profesor i disident. Čomski je danas najuticajniji kritički mislisac u svijetu, čije polje djelovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem, obrazovanje i niz drugih sa ovim fenomenima povezanih tema.

Čomski je profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Zaslužan je za razvoj teorije o generativnoj gramatici, koja se smatra najvećim doprinosom lingvistici napravljenim u 20. vijeku. Kritičkim razmatranjem Skinerovog „Verbalnog ponašanja“, u kome je osporavao bihevioristički pristup proučavanju uma i jezika koji dominira u toku 1950-ih godina, posebno je doprinio razvoju kognitivne revolucije.

Janis Varufakis je grčki ekonomista i političar, koji je od januara do početka jula 2015. bio ministar finansija u ljevičarskoj vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Prije ulaska u politiku, predavao je na atinskom Univerzitetu i služio kao privatni konzultant „Valve Corporation“. U posljednjih pet godina je postao jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomista prije svega zahvaljujući žestokoj kritici ekonomske politike EU, prije svega u odnosu na Grčku, odnosno odbacivanju politike rezova za koju drži da je zemljama EU donijela više štete nego koristi.

Za više informacija o ovoj i ostalim projekcijama pišite nam na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli ili pozovite 020 602 625.

Dobro nam došli!

 

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo:

„Strategija plavog okeana“ - V. Čen Kim, Rene Mobirnj

„Strategija plavog okeana“ poziva kompanije da napuste crveni okean krvave konkurencije stvaranjem prostora na tržištu koji konkurenciju čini nevažnom.

Umesto dijeljenja postojeće - često ograničene - tražnje i nadmetanja sa konkurentima, strategija plavog okeana znači povećanje tražnje i odvajanje od konkurencije.

Ova knjiga ne poziva kompanije samo da raskinu s dosadašnjom praksom, već im pokazuje i kako to da postignu. U okviru ove strategije predstavljen je skup analitičkih instrumenata i postupaka koji vam pokazuju kako treba da radite na tom izazovu i objašnjeni su principi koji definišu i odvajaju strategiju plavog okeana od strategije zasnovane na konkurenciji. 

v_cen

Cijena: 25.20

Izdavač: Asee books

Broj strana: 238

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

Projekcija filma 3-Iron u petak u 19h

U okviru programa Moj život sa/u filmu, u petak...

Decembarski popusti u knjižari Karver i do -70

Poštovani naši, knjižara Karver je za Vas pripremila...

module by Inspiration
prostory