You are here:

Knjižara Karver

JA slide show
 

Welcome to the Frontpage

 
nov08

Filozofija u budoaru, noć šesta

El. pošta Štampa PDF

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih nezavisnih režisera Džima Džarmuša, na terasi knjižare „Karver“ imaćete priliku da gledate projekciju  njegovog filma „Kafa i cigarete“.

 Crno-bijeli film iz 2004. godine sadrži nekoliko vinjeta, koje su se prvobitno pojavljivale kao kratki filmovi. Sve zvijezde glume same sebe, a pored cigareta i kafe, dijele i ponešto suptilnije karakteristike...

coffe_and_cigarettes

 

Iako u startu treba naglasiti da je posrijedi film za nešto probraniju (pa i zahtjevniju) publiku, antologija vinjeta „progovoriće" o najdražim porocima.

Kada je 1986. godine snimio prvi od 11 kratkih filmova koji danas čine „Kafu i cigarete“, Džim Džarmuš nije ni sanjao da će jednog dana nastati omnibus.

 

 Projekcija u okviru programa „Filozofija u budoaru“, sada već tradicionalno, počinje u 19h.

 Čekamo Vas na starom mjestu! 

Posljednje ažurirano ( subota, 02 decembar 2017 )
 
dec02

Popusti u Karveru

El. pošta Štampa PDF

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20 odsto na sva izdanja Meandar Medija, a iz ponude izdvajamo:

  • Razmišljanja o židovskom pitanju, Žan Pol Sartr
  • Ellis Island, Žorž Perek
  • Pun mjesec u Istanbulu, Branko Čegec
  • Tražeći grob u Clevelandu, Josip Novaković
  • Zagreb antivodič, Zrinka Paladino
  • Što nosim, Amela Frankl
  • Američki studiji danas: identitet, kapital, spacijalnost, Stipe Grgas
  • Zazie u metrou, Rejmond Keno
  • Nitko ne govori Hrvatski, Čegec, Mićanović, Prtenjača
  • Teme i motivi hrvatske fotografije, Želimir Koščević
Meander_popust

Čekamo Vas! 

Posljednje ažurirano ( subota, 02 decembar 2017 )
 
avg22

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

El. pošta Štampa PDF

logo_karver

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare Karver pozvana je da učestvuje kao delegat Momentum Literature Programme u Edinburgu . Poziv je upućen od stane Edinburških festivala, Britanskog savjeta Škotske i Kreativne Škotske, a povod je festival Odakle zovem, Podgorica (2008 – 2017) www.odaklezovem.net koji je od strane Britanskog Savjeta u Podgorici preporučen kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i stvaralaštvo u Crnoj Gori i u regionu. Varja Đukić će predstaviti načine promocije književnih djela i umjetnika, kreativne domete festivala Odakle zovem, projekciju  festivala u odnosu na tendencije koje brišu granice jezika u cilju najvažnijeg – afirmacije umjetničkog djela. Program za učesnike je organizovan  za dvije  umjetničke oblasti: vizuelne umjetnosti I književnost.

Program se odvija u okviru Edinburškog međunarodnog festivala knjige, patronatom Britanskog Savjeta Škotske, Britanskog Savjet za Književnost, a partenri su Kreativna Škotska i Edinburški Festivali.

The Edinburgh International Book Festival https://www.edbookfest.co.uk/ je najveća svetkovina pisane riječi u svijetu, traje 17 dana svakog avgusta, poziva oko 900 autora. Festival je inovativan i ne distancira se od političkih pitanja.

Edinburški festivali su škotski svjetski kulturni brend, privlače preko 4 miliona gledalaca, više od 30.000 umjetnika iz preko 70 zemalja i 1.000 akreditovanih medija.  Tokom cijele godineu  Edinburgu se održava 12 velikih internacionalnih festivala, 6 u avgustu:  Edinburgh Art Festival,  Edinburgh Festival Fringe, Edinburgh International Book Festival, Edinburgh International Festival  kao i The Royal Edinburgh Military Tattoo.

Podršku za predstavljanje festivala u Edinburgu daje i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Posljednje ažurirano ( utorak, 22 avgust 2017 )
 
jan13

Mirko Kovač - "Evropska trulež": prvo čitanje iz ciklusa "Velikani crnogorske književnosti"

El. pošta Štampa PDF

Čitanje knjige Evropska trulež Mirka Kovača

U knjižari Karver sinoć je organizovano prvo čitanje iz ciklusa Velikani crnogorske književnosti. Ciklus smo započeli knjigom  Evropska trulež Mirka Kovača, a odlomke je čitala Varja Đukić, glumica CNP-a. Ljubitelji Kovačevog stvaralaštva, kao i oni što su tek sinoć počeli da ga otkrivaju, uživali su u događaju koji je povezao pripadnike i pripadnice više generacija. O nastavku programa iz ciklusa i piscima koje ćemo na ovaj način predstaviti u mjesecima koji dolaze obavijestićemo vas uskoro.

Mirko Kovač (Petrovići kod Nikšića, Crna Gora, 26.12.1938. - Rovinj, 19.08.2013.) - hrvatski, srpski i crnogorski književnik, autor više romana, novela, zbirkipri povijedaka, eseja, televizijskih drama i filmskih scenarija.
Studirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju, odjel dramaturgije, u Beogradu.

Prva knjiga proze Gubilište (1962.), doživljava političku i ideološku osudu "zbog crne slike svijeta", a hajka na pisca trajala je tijekom cijele 1963. godine. RomanMoja sestra Elida izlazi 1965, a 1971. izlazi kratki roman Životopis Malvine Trifković, koji je dramatiziran i izveden 1973. na sceni Ateljea 212 u Beogradu, te preveden na engleski, francuski, talijanski, nizozemski, mađarski i švedski. U Švedskoj je doživio tri izdanja, a u Francuskoj je izašao i kao džepno izdanje u ediciji Rivages poche. U Zagrebu mu potom izlaze romani Ruganje s dušom(1976.) i Vrata od utrobe (1978.). Potonji dobiva NIN-ovu nagradu kritike (1978.), nagradu Željezare Sisak (1979.) i nagradu biblioteka Srbije za najčitaniju knjigu (1980.). Vrata od utrobe je vjerojatno najbolji Kovačev roman, složene post-modernističke narativne tehnike, u kojemu se preklapaju autorova vizura djedovske Hercegovine u rasponu više desetljeća i spiritualne dileme vjerske i sekularne naravi. Slijede romani Uvod u drugi život (1983.), te Kristalne rešetke(izdanje Bosanska knjiga, Sarajevo, 1995.).

Zbirka novela Rane Luke Meštrevića (1971.) dobiva nagradu Milovan Glišić, ali mu je ta nagrada oduzeta 1973, a knjiga povučena iz knjižara i biblioteka. Dopunjeno izdanje istoimene zbirke izlazi 1980, a novoj pripovijetci iz te knjigeSlike iz porodičnog albuma Meštrevića pripala je Andrićeva nagrada. Zbirka pripovijedaka Nebeski zaručnici izlazi 1987. i dobiva nagradu izdavača BIGZ.
Evropska trulež (1986.), knjiga eseja, nagrađena je NIN-ovom nagradom Dimitrije Tucović. Dopunjeno i popravljeno izdanje pod naslovom Evropska trulež i drugi eseji izlazi u Zagrebu (1994.). Knjiga publicističkih tekstova Bodež u srcuobjavljena je u Beogradu (1995.).

Kovač se našao na udaru pansrpskog pokreta na koncu 1980-ih godina, te je emigrirao u Hrvatsku, a i u hrvatsku književnost, kojoj je i otprije, doduše ne izrijekom, pripadao. Srpskim jezikom pisani tekstovi su uglavnom izašli na hrvatskom pod piščevim uredništvom, a u pripremi su mu izabrana djela u 12 svezaka. U Sarajevu su mu izašle Izabrane knjige, u šest tomova (izdanjeSvjetlost, 1990.).

Napisao je scenarije za filmove: Mali vojniciLisiceOkupacija u 26 slikaPad ItalijeTetoviranje, i druge. Autor je više TV i radio-drama. Knjige su mu prevođene na njemački, francuski, talijanski, engleski, švedski, nizozemski, poljski, mađarski, i druge jezike.
Kovač je bio suradnik časopisa Crnogorski književni list. Bio je članom Savjeta za standardiziranje crnogorskoga jezika.
Od 1991. živio je u Rovinju, gdje je umro 19.08.2013. godine.

Posljednje ažurirano ( srijeda, 13 januar 2016 )
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory