podgorica hotelturisticka agencija budvarent a car podgoricapodgorica restoranismjestaj ulcinj
You are here:

Knjižara Karver

JA slide show
 

Welcome to the Frontpage

avg22

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

El. pošta Štampa PDF

logo_karver

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare Karver pozvana je da učestvuje kao delegat Momentum Literature Programme u Edinburgu . Poziv je upućen od stane Edinburških festivala, Britanskog savjeta Škotske i Kreativne Škotske, a povod je festival Odakle zovem, Podgorica (2008 – 2017) www.odaklezovem.net koji je od strane Britanskog Savjeta u Podgorici preporučen kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i stvaralaštvo u Crnoj Gori i u regionu. Varja Đukić će predstaviti načine promocije književnih djela i umjetnika, kreativne domete festivala Odakle zovem, projekciju  festivala u odnosu na tendencije koje brišu granice jezika u cilju najvažnijeg – afirmacije umjetničkog djela. Program za učesnike je organizovan  za dvije  umjetničke oblasti: vizuelne umjetnosti I književnost.

Program se odvija u okviru Edinburškog međunarodnog festivala knjige, patronatom Britanskog Savjeta Škotske, Britanskog Savjet za Književnost, a partenri su Kreativna Škotska i Edinburški Festivali.

The Edinburgh International Book Festival https://www.edbookfest.co.uk/ je najveća svetkovina pisane riječi u svijetu, traje 17 dana svakog avgusta, poziva oko 900 autora. Festival je inovativan i ne distancira se od političkih pitanja.

Edinburški festivali su škotski svjetski kulturni brend, privlače preko 4 miliona gledalaca, više od 30.000 umjetnika iz preko 70 zemalja i 1.000 akreditovanih medija.  Tokom cijele godineu  Edinburgu se održava 12 velikih internacionalnih festivala, 6 u avgustu:  Edinburgh Art Festival,  Edinburgh Festival Fringe, Edinburgh International Book Festival, Edinburgh International Festival  kao i The Royal Edinburgh Military Tattoo.

Podršku za predstavljanje festivala u Edinburgu daje i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Posljednje ažurirano ( utorak, 22 avgust 2017 )
 
jan13

Mirko Kovač - "Evropska trulež": prvo čitanje iz ciklusa "Velikani crnogorske književnosti"

El. pošta Štampa PDF

Čitanje knjige Evropska trulež Mirka Kovača

U knjižari Karver sinoć je organizovano prvo čitanje iz ciklusa Velikani crnogorske književnosti. Ciklus smo započeli knjigom  Evropska trulež Mirka Kovača, a odlomke je čitala Varja Đukić, glumica CNP-a. Ljubitelji Kovačevog stvaralaštva, kao i oni što su tek sinoć počeli da ga otkrivaju, uživali su u događaju koji je povezao pripadnike i pripadnice više generacija. O nastavku programa iz ciklusa i piscima koje ćemo na ovaj način predstaviti u mjesecima koji dolaze obavijestićemo vas uskoro.

Mirko Kovač (Petrovići kod Nikšića, Crna Gora, 26.12.1938. - Rovinj, 19.08.2013.) - hrvatski, srpski i crnogorski književnik, autor više romana, novela, zbirkipri povijedaka, eseja, televizijskih drama i filmskih scenarija.
Studirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju, odjel dramaturgije, u Beogradu.

Prva knjiga proze Gubilište (1962.), doživljava političku i ideološku osudu "zbog crne slike svijeta", a hajka na pisca trajala je tijekom cijele 1963. godine. RomanMoja sestra Elida izlazi 1965, a 1971. izlazi kratki roman Životopis Malvine Trifković, koji je dramatiziran i izveden 1973. na sceni Ateljea 212 u Beogradu, te preveden na engleski, francuski, talijanski, nizozemski, mađarski i švedski. U Švedskoj je doživio tri izdanja, a u Francuskoj je izašao i kao džepno izdanje u ediciji Rivages poche. U Zagrebu mu potom izlaze romani Ruganje s dušom(1976.) i Vrata od utrobe (1978.). Potonji dobiva NIN-ovu nagradu kritike (1978.), nagradu Željezare Sisak (1979.) i nagradu biblioteka Srbije za najčitaniju knjigu (1980.). Vrata od utrobe je vjerojatno najbolji Kovačev roman, složene post-modernističke narativne tehnike, u kojemu se preklapaju autorova vizura djedovske Hercegovine u rasponu više desetljeća i spiritualne dileme vjerske i sekularne naravi. Slijede romani Uvod u drugi život (1983.), te Kristalne rešetke(izdanje Bosanska knjiga, Sarajevo, 1995.).

Zbirka novela Rane Luke Meštrevića (1971.) dobiva nagradu Milovan Glišić, ali mu je ta nagrada oduzeta 1973, a knjiga povučena iz knjižara i biblioteka. Dopunjeno izdanje istoimene zbirke izlazi 1980, a novoj pripovijetci iz te knjigeSlike iz porodičnog albuma Meštrevića pripala je Andrićeva nagrada. Zbirka pripovijedaka Nebeski zaručnici izlazi 1987. i dobiva nagradu izdavača BIGZ.
Evropska trulež (1986.), knjiga eseja, nagrađena je NIN-ovom nagradom Dimitrije Tucović. Dopunjeno i popravljeno izdanje pod naslovom Evropska trulež i drugi eseji izlazi u Zagrebu (1994.). Knjiga publicističkih tekstova Bodež u srcuobjavljena je u Beogradu (1995.).

Kovač se našao na udaru pansrpskog pokreta na koncu 1980-ih godina, te je emigrirao u Hrvatsku, a i u hrvatsku književnost, kojoj je i otprije, doduše ne izrijekom, pripadao. Srpskim jezikom pisani tekstovi su uglavnom izašli na hrvatskom pod piščevim uredništvom, a u pripremi su mu izabrana djela u 12 svezaka. U Sarajevu su mu izašle Izabrane knjige, u šest tomova (izdanjeSvjetlost, 1990.).

Napisao je scenarije za filmove: Mali vojniciLisiceOkupacija u 26 slikaPad ItalijeTetoviranje, i druge. Autor je više TV i radio-drama. Knjige su mu prevođene na njemački, francuski, talijanski, engleski, švedski, nizozemski, poljski, mađarski, i druge jezike.
Kovač je bio suradnik časopisa Crnogorski književni list. Bio je članom Savjeta za standardiziranje crnogorskoga jezika.
Od 1991. živio je u Rovinju, gdje je umro 19.08.2013. godine.

Posljednje ažurirano ( srijeda, 13 januar 2016 )
 
dec04

Decembarski popust u knjižari Karver 20-50%

El. pošta Štampa PDF

popust

Knjižara Karver nudi čitaocima sjajan izbor naslova izdavača iz regiona, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i veliki broj knjiga izdavača iz Crne Gore. U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, knjižara Karver je odlučila da obraduje svoje kupce  popustom na knjige od 20-50% u toku čitavog decembra. 

Svim kupcima koji ostvare kupovinu iznad 10 eura knjižara poklanja jednu od dvojezičnih publikacija: „Izbor iz savremene albanske poezije i drame / Përzgjedhje nga poezia dhe drama bashkëkohore malazeze“, i „Izbor iz savremene albanske proze / Përzgjedhje nga proza bashkëkohore malazeze“, knjiga savremene proze albanskih i crnogorskih autora. Ove dvije zbirke objavljene su u okviru projekta „Dva jezika jedna knjiga – Dy gjuhe një libër“, koji su zajednički realizovali NVO Prostory iz Podgorice i Univerzitet „Luigj Gurakuqi“ iz Skadra, zajedno sa Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Centrom za kulturu „Camaj Pipa“ iz Albanije, kroz program prekogranične saradnje Albanija - Crna Gora , 2007 - 2013 (The European Community represented by The Delegation of the European Commission to Albania and The Delegation of the European Commission to Montenegro / IPA Cross-Border Programme Albania-Montenegro, 2007-2013, IPA 2007 annual allocation). Knjižara Karver će pokloniti ove dvije vrijedne knjige bibliotekama osnovnih i srednjih škola u Podgorici.

Posjetite nas i uživajte u knjigama, časopisima i najljepšem ambijentu u Podgorici.

Dobrodošli!

 

Posljednje ažurirano ( petak, 04 decembar 2015 )
 
nov20

Prvi internacionalni sajam knjiga Podgorica

El. pošta Štampa PDF

Knjižara Karver učestvuje na Prvom internacionalnom sajmu knjiga Podgorica 2015.  koji će biće održan od 18. do 22.novembra. Sajam je nova književna manifestacija nastala na inicijativu Glavnog grada, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i Capital Plaze. Manifestacija će biti organizovana u Capital Plazi u čijem će suterenu biti glavni izlagački prostor, a sajam će za posjetioce biti otvoren svakog dana od 10-20h. 

10 godina knjižara Karver nudi čitaocima izbor naslova izdavača iz regiona, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i veliki broj knjiga izdavača iz Crne Gore. Na štandu knjižare Karver naći će se izdanja koja nisu zastupljena među izlagačima i naslovi koje smo objavili u posljednjih 10 godina, uz popust od 20 % do 50%. 

Najavljujemo programe čiji je inicijator knjižara Karver i koji će biti održani u prostoru sajamskih promocija izdavača i autora.

 Prvi program Knjižara Karver – najbolja kratka priča se održava u srijedu 18.novembra od 16-17h.

Učestvuju: Književnik Sreten Asanović, direktor francuskog kulturnog centra Jean–Jacques Forté, književnik i prevodilac Aleksandar Bečanović i za knjižaru Karver Varja Đukić. Program je posvećen promociji crnogorskih autora u prevodu na francuski i engleski jezik.

Knjige Les Nouvelles – izbor pet priča Balše Brkovića, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića,Aleksandra Bečanovića i Vladimira Vojinovića u prevodu na francuski jezik; i Short stories, priče Sretena Asanovića, Ognjena Spahića, Vladimira Vojinovića, Andreja Nikolaidisa, Lene Ruth Sterfanović, Balše Brkovića, Zuvdije Hodžića, Bosiljke Pušić, Aleksandra Bečanovića i Jovana Nikolaidisa u prevodu na engleski jezik.

Knjige će biti dostupne u PDF formatu na veb stranici www.karver.org.

Sreten Asanović je rođen 1931.godine. Bio je glavni urednik brojnih časopisa, predsjednik Udruženja književnika CG, predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Knjige: “Dugi trenuci” (1956), “Ne gledaj u sunce” (1960), “Igra vatrom” (1966), “Lijepa smrt” (1971), “Opojno piće” (1977), “Noć na golom brdu” (1980), “Lice kao zemlja” i “Martini i pelegrini” (2000). Dobitnik je prestižnih književnih nagrada, poput Nagrade UKCG (1957), Nagrade oslobođenja Podgorice (1968), Trinaestojulske nagrade (1972) i Goranove nagrade za najbolju knjigu godine (1981).

Jean–Jacques Forté je doktorirao filozofiju.Prvi je savjetnik Ambasade Francuske u Crnoj Gori, savjetnik za saradnju i direktor Franuskog Instituta u Crnoj Gori.

Aleksandar Bečanović (Bar1971.) je crnogorski pjesnikprozaik, prevoditelj, književnifilmski kritičar. Radio je kao urednik kulture u crnogorskom nedjeljniku Monitor i u uredništvu časopisa za kulturu PlimaArs. Dobitnik je književne nagrade Risto Ratković za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori 2002. Prevodi s engleskog, većinom filmsku teoriju. Do sada je objavio pet knjiga poezije, dvije zbirke priča, roman Arcueil (2015) i Leksikon filmskih režisera (2015).

Varja Đukić je rođena 1962. u Zagrebu, diplomirala na FDU Beograd odsjek gluma. Igrala u preko 100 pozorišnih, filmskih, televizijskih, radio predstava i drama, režirala i igrala predstave Ovaj smak sveta, Tebi iz jučerašnje, Post Scriptum. Dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih nagrada za glumu. 2005. godine osnovala knjižaru Karver u Podgorici. Živi i radi u Podgorici.

 

18. 11 u 18:30 na štandu knjižare Karver će biti organizovano potpisivanje foto monografije Podgorica kroz vjekove-Stara varoš i Nova varoš Zorana Fatića. Ova fotomonografija je prikaz Podgorice, od njenog prvog pomena 1326. godine do početka Drugog svjetskog rata, koji će posebno koristiti mladim generacijama, koje nedovoljno znaju o gradu u kojem su rođeni a u kojem su živjeli njihovi preci. Sadrži se 520 fotografija i 400 priča o nekadašnjoj Podgorici.

 

U subotu, 21.novembra od 16-17h biće organizovana promocija knjige Luđak je vječno dijete- Partizanski eseji, Boža Koprivice (Sibila d.o.o. 2015)

Učestvuju: dramaturg Borka Pavićević, pisac i dramaturg  Božo Koprivica, književnik Saša Ilić, psiholog i esejista Milorad Simunović i za izdavača Varja Đukić.

Knjiga sadrži eseje o Mirku Kovaču, Danilu Kišu, Mihailu Laliću, Pavlu Goranoviću, Miodragu Vukoviću, Ljubu Đurkoviću, Miliji Pavićeviću, o predstavama CNP-a, i predstavljaju vrhunce književne esejistike, pa su time veoma značajan prilog teoriji savremene crnogorske književnosti.

 

Borka Pavićević je rođena u Kotoru, 1947. Dramaturg u pozorištima Atelje 212, BITEF, u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-91.);osnivač teatra 'Nova osećajnost' u Staroj beogradskoj pivari;učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-91.);umjetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta;osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković u Beogradu (od 1994).Pisac kolumni u Susretu, Vreme i Danas. Objavila dvije zbirke eseja - «Na ex - Postdejtonska moda» i «Moda» .

Božo Koprivica je rođen u Nikšiću, 1950.Diplomirao je svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je knjiga: Dribling - 1001 noć, Volej i sluh, Kiš, Borhes, Maradona, Vreme reči: razgovori sa Pekićem, Samo bogovi mogu obećati ,Luđak je vječno dijete-Partizanski eseji;urednik Zbornika eseja o Danilu Kišu.

Saša Ilić je rođen 1972. u Jagodini. Objavio je pet knjiga proze. Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas. Piše redovno za Peščanik i zagrebačke Novosti.

Milorad Simunović je rođen 1951. na Žabljaku. Vanredni je profesor Univerziteta Crne Gore, Filozofskog  fakulteta u Nikšiću, predavać na predmetima psihologija umjetnosti i psihologija ličnosti. Autor je studija iz oblasti psihologije, piše esejistiku o književnosti i likovnoj umjetnosti.

Posljednje ažurirano ( petak, 20 novembar 2015 )
 
nov20

Promocija knjige Luđak je vječno dijete(Partizanski eseji) Boža Koprivice

El. pošta Štampa PDF

U subotu, 21.novembra od 16-17h u okviru programa prvog internacionalnog sajma knjiga u Capital Plaza biće organizovana promocija knjige Luđak je vječno dijete- Partizanski eseji, Boža Koprivice (Sibila d.o.o. 2015). Knjiga sadrži eseje o Mirku Kovaču, Danilu Kišu, Mihailu Laliću, Pavlu Goranoviću, Miodragu Vukoviću, Ljubomiru Đurkoviću, Miliji Pavićeviću, o predstavama CNP-a, i predstavljaju vrhunce književne esejistike, pa su time veoma značajan prilog teoriji savremene crnogorske književnosti.

Učestvuju: dramaturg Borka Pavićević, pisac i dramaturg  Božo Koprivica, književnik Saša Ilić, psiholog i esejista Milorad Simunović i za izdavača Varja Đukić. 

Božo Koprivica je rođen u Nikšiću, 1950.Diplomirao je svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je knjiga: Dribling - 1001 noć, Volej i sluh, Kiš, Borhes, Maradona, Vreme reči: razgovori sa Pekićem, Samo bogovi mogu obećati ,Luđak je vječno dijete-Partizanski eseji;urednik Zbornika eseja o Danilu Kišu.

Borka Pavićević je rođena u Kotoru, 1947. Dramaturg u pozorištima Atelje 212, BITEF, u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-91.);osnivač teatra 'Nova osećajnost' u Staroj beogradskoj pivari;učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-91.);umjetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta;osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković u Beogradu (od 1994).Pisac kolumni u Susretu, Vreme i Danas. Objavila dvije zbirke eseja - «Na ex - Postdejtonska moda» i «Moda» .

Saša Ilić je rođen 1972. u Jagodini. Objavio je pet knjiga proze. Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas. Piše redovno za Peščanik i zagrebačke Novosti.

Milorad Simunović je rođen 1951. na Žabljaku. Vanredni je profesor Univerziteta Crne Gore, Filozofskog  fakulteta u Nikšiću, predavać na predmetima psihologija umjetnosti i psihologija ličnosti. Autor je studija iz oblasti psihologije, piše esejistiku o književnosti i likovnoj umjetnosti. 

Knjižara Karver učestvuje na Prvom internacionalnom sajmu knjiga Podgorica 2015. koji se održava od 18. do 22.novembra. Sajam je nova književna manifestacija nastala na inicijativu Glavnog grada, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i Capital Plaze. Manifestacija će biti organizovana u Capital Plazi u čijem će suterenu biti glavni izlagački prostor, a sajam će za posjetioce biti otvoren svakog dana od 10-20h.
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory